Op 20 november gaan we met een select gezelschap van betonfetisjisten en aficionado’s van brutalistische architectuur on tour door de Randstad. Martijn Haan van Oostblog, architect Maarten Nieuwenhuize en Caroline van Campen (Eastpackers en Gemeente Amsterdam) zijn je reisleiders. Zij nemen je mee in de bijzondere wereld van het beton. Jos Hummelen (Eastpackers) verzorgt de logistiek en leidt ons van betonnen kolos naar koffie naar betonnen kolos.
De Betontour is volgeboekt!
Vul het formulier in om op de hoogte te blijven van de volgende Betontour.
We gaan natuurlijk niet alles verklappen, maar een tipje van de sluier is nooit verkeerd.
09.30 uur Verzamelen Utrecht Centraal
De Tour start in Utrecht. Hoog Catharijne – nu: the Mall – ziet er gelikt en strak uit. Net na de opening, begin jaren zeventig, was het een feest van seventies design en had het winkelhart van Nederland een behoorlijk bruut karakter. Daar is niet veel meer van over, maar wie goed kijkt, ziet nog relicten uit die goede oude tijd.
Ook op de Uithof, de campus van de Universiteit Utrecht, is een hoop beton te vinden. Naast een van de eerste gebouwen die daar werd neergezet, Trans I, staat de Sterrentoren. De toren is gebouwd in béton brut en was bedoeld als uitzichtpunt. Sterren kijken was door de groei van de Uithof (met lichtvervuiling) al snel niet meer mogelijk, maar de sterrentoren staat er nog. Sterrentoren en Trans I zijn een gemeentelijk monument.
Op een steenworp afstand bevindt zich de WWK, de waterkrachtcentrale. Dit gebouw is het bewijs dat brutalistische architectuur niet altijd van beton hoeft te zijn, maar ook bijvoorbeeld van prachtig roestig cortenstaal.
Per trein naar Amsterdam
Daarna gaan we door naar onze hoofdstad, Amsterdam. We beginnen op de beruchte Wibautstraat in Amsterdam. Een van de weinige straten in Nederland met de allure van een socialistische parade-allee. De Hogeschool van Amsterdam heeft er veel panden in bezit die dateren uit de periode van de wederopbouw. Waaronder het enige voorbeeld van stalinistische architectuur in Nederland.
Ook gaan we langs het Cygnus Gymnasium, dat meer stijlinvloeden van Le Corbusier heeft dan sommige gebouwen van de meester zelf. Le Corbusier kan worden gezien als de godfather van de brutalistische architectuur en een groot promotor van de expressieve kracht van beton.
Wat we daarna gaan doen, waar we voor een koffie langs gaan en waar we gaan lunchen, blijft nog een verrassing.
17.30 uur Einde tour, optioneel diner
Voor de liefhebbers volgt nog een afsluitend diner bij het gezellige Oma Ietje, dé foodhotspot van Amsterdam-Zuidoost.
Kosten voor deelname 15 euro
Ga voor alle details naar de website van Eastpackers.
Hé wat leuk Martijn, je gaat op stap met m’n oud-collega Caroline. Doe haar de hartelijke groeten. Groet van Jan Willem
LikeGeliked door 1 persoon