Op Oostblog vind je verhalen die spelen in de landen van het voormalige Oostblok en de voormalige Sovjet-Unie. De socialistische architectuur mag mooi zijn, bijzonder, fascinerend, aartslelijk zo je wilt, ze vormt in ieder geval een fijne kapstok om de verre en recentere geschiedenis van die landen te blogstaven.

Ik heb de afgelopen jaren veel reizen gemaakt richting ‘de oost’. Ik heb dagen, weken, maanden gewandeld en soms gefietst langs gebouwen, monumenten, musea, mensen. Camera binnen handbereik, vaak een bijpassend reisboek mee.

Het boeit me allemaal mateloos: de van bovenaf opgelegde architectuur- en designtrends als socialistisch realisme, stalinistische architectuur, de Chroestsjovka en Plattenbau. De veranderingen die er in gang zijn gezet door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de weerslag die dit heeft op de mensen en de geografie. De omgang met de nagedachtenis uit een periode van de dictatuur van het proletariaat.

Uiteraard heeft niet alleen de periode van het socialisme zijn sporen nagelaten. In de hele regio zie je internationale architectonische stromingen terug: modernisme, functionalisme, brutalisme, classicisme, art nouveau.

Met Oostblog deel ik mijn fascinatie voor het Oostblok. Nog geen fan? Probeer eens een van die prachtige landen uit. Ik help je op weg met wandel- en fietsroutes boekentips of museumtips. Meld je onderaan deze pagina aan zodat je geen blog hoeft te missen.

Veel plezier en ik hoor graag wat je van Oostblog vindt!


Neem contact op