Op Oostblog vind je verhalen en foto’s van mijn reizen naar de landen van het voormalige Oostblok en de voormalige Sovjet-Unie. Socialistische architectuur fascineert mij enorm en biedt een mooie kapstok om de verre en recentere geschiedenis van die landen te blogstaven. Tijdens corona ben ik gaan Oostblokken in Nederland. Want ook Nederland staat vol met brutalistische modernistische soms zelfs stalinistische architectuur.

Ik heb de afgelopen jaren veel reizen gemaakt richting ‘de oost’. Ik heb dagen, weken, maanden gewandeld, gefietst en georadtript langs gebouwen, monumenten, musea, mensen. Camera binnen handbereik, vaak een bijpassend reisboek mee.

Die zogenaamde socialist landscapes boeien me mateloos: de van bovenaf opgelegde architectuur- en designtrends als socialistisch realisme, stalinistische architectuur, de Chroestsjovka en Plattenbau. De veranderingen die er in gang zijn gezet door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de weerslag die dit heeft op de mensen, de monumenten, de gebouwen. De omgang met de nagedachtenis uit een periode van de dictatuur van het proletariaat.

Nu Rusland op brute wijze Oekraïne is binnengevallen, is het niet bepaald bon ton om te poseren bij de Leninstandbeelden van Tiraspol of bij een Sovjettank in Moldavië, of om de liefde voor Oostblokarchitectuur uit te venten. Voor mij – als sociaal geograaf gespecialiseerd in Oost-Europa – ben ik ook niet bepaald blind voor alle leed en dood en verderf die het waanzinnige socialistische experiment heeft opgeleverd. Ook daar schrijf ik over, bijvoorbeeld in de verslagen van de boeken die ik hierover lees.

De laatste paar jaar ligt de focus van Oostblog meer op brutalisme in Nederland. Het zogenaamde ‘Oostblokken in Nederland’ werd opgepikt in de media en heeft er zelfs toe geleid dat er in mei 2023 een boek verschijnt met ook mijn naam erop: de atlas van het brutalisme in Nederland.

Met Oostblog deel ik mijn fascinatie voor het Oostblok, en ook voor brutalistische architectuur in andere landen. Nog geen fan? Probeer eens een van die prachtige landen uit. Ik help je op weg met wandel- en fietsroutes boekentips of museumtips. Meld je onderaan deze pagina aan zodat je geen blog hoeft te missen.

Veel plezier en ik hoor graag wat je van Oostblog vindt!


Neem contact op