‘BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland’ is nu verkrijgbaar bij de betere boekhandel, en uiteraard ook online. In BRUIT komen de 100 bruutste gebouwen van Nederland uitgebreid aan bod in tekst en beeld, met honderden waanzinnige kleurenfoto’s van Bart van Hoek. Ook de vijf bruutste architecten en 10 thema’s zoals kerken, universiteiten en waterwerken vind je terug in het boek. Die worden geïllustreerd met sfeervolle zwart-witfoto’s uit de archieven. Een prachtig kloek koffietafelboek, een must voor iedere liefhebber van architectuur, fotografie en natuurlijk brutalisme.

Team BRUUT bestaat uit Martijn Haan van Oostblog.info, actieonderzoeker Teun Meurs, gebouwenfan Martjan Kuit, publicist Arjan den Boer en fotograaf Bart van Hoek. We hebben het geluk gehad dat Beukers Scholma boekontwerpers de vormgeving heeft gedaan. Uitgever is WBooks.

Neem alvast een kijkje

BRUUT in het nieuws

Volkskrant: Ruwe bolsters – in beton gebundeld

Het windscherm is een van de gebouwen uit het net verschenen boek Bruut, een liefdevol overzicht over de betonbloei vanaf de jaren vijftig tot eind jaren tachtig.

Bob Witman, Volkskrant: Ruwe bolsters – in beton gebundeld

Nederlands Dagblad: Het stadhuis van Terneuzen en de Adventskerk van Aerdenhout: niet lelijk, maar ‘brutalistische pareltjes’

“De ranglijst waarmee de atlas opent, is het bewijs met hoeveel plezier het boek is samengesteld. Door liefhebbers, inderdaad, die hartstochtelijk en met humor zich hebben verbonden met gebouwen in alle soorten en maten. Die wat lelijk lijkt omarmen en verborgen schoonheid weten te onthullen.”

Hans Teerds, Het stadhuis van Terneuzen en de Adventskerk van Aerdenhout. In Nederlands Dagblad, 13 juni 2023

Villa VdB: Wat is de schoonheid van de brutalistische architectuur?

De brutalistische architectuur, veel mensen vinden het lelijk, maar Martjan Kuit en Martijn Haan maakten er een atlas over. Ze vertellen over deze bouwstijl in de Villa.

Parool: Imponerende klassiekers van ruw beton

In BRUUT is het voor de liefhebbers heerlijk grasduinen. Het doet fantaseren over uitstapjes naar brutalistische klassiekers als het Stadhuis van Terneuzen en het Evoluon in Eindhoven.

Peter van Brummelen, Imponerende klassiekers van ruw beton. In Het Parool van 10 juni 2023

De Stentor: Brute gebouwen: Martjan is groot fan (video)

DUIC: Bruut, bruter, brutalisme; de bruutste gebouwen van Utrecht op de kaart

Uitgesproken, rauw en massief. De gebouwen in het nieuwe boek BRUUT zijn het allemaal. En ze hebben nog een ding gemeen: beton. Dit standaardwerk over de architecturale stijl brutalisme toont honderd bouwwerken in Nederland. 

DUIC: Bruut, bruter, brutalisme; de bruutste gebouwen van Utrecht op de kaart

De Architect: Bruut biedt overzicht in een onoverzichtelijke groep brutalistische gebouwen

“Dat het brutalisme een containerbegrip is met weinig houvast, is voor de makers van Bruut geen belemmering. Sterker nog, ze zijn zich er terdege van bewust en bieden een verfrissend heldere uiteenzetting van de oorsprong, de ontwikkelingen en verschillende interpretaties van het begrip.”

“Het boek is overzichtelijk opgemaakt met prachtige foto’s van Bart van Hoek.”

De Architect, Bruut biedt overzicht in een onoverzichtelijke groep brutalistische gebouwen

Architectuur.nl: Boeken – BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland

“BRUUT breekt een lans voor het architectonisch erfgoed, zodat de waardering groeit en de dreiging van sloop vermindert. Daarvoor is alles uit de kast gehaald: eerlijke beschrijvingen, prachtige foto’s, en een afwerking geheel in stijl.”

Architectuur.nl

Betonhuis: Liefde voor betonnen gebouwen leidt tot Atlas van het brutalisme

Het is geen gewoon gesprek op deze regenachtige dag in Bar Beton op station Amersfoort. Aan tafel zitten namelijk twee zelfbenoemde ‘betonfetisjisten’

Kees Jansen, Betonhuis: Liefde voor betonnen gebouwen leidt tot Atlas van het brutalisme

Uitgever WBooks over BRUUT

  • Het onmisbare standaardwerk over een revolutionaire architectuurstroming
  • Herwaardering van simpele vormen en ruwe betonconstructies
  • Met handige overzichten van begrippen, grote namen en brute gebouwen per provincie

BRUUT in de winkel

Lees meer over het BRUUT

Nieuwsuur over brutalisme en bedreigde ‘bruten’

Op 18 juni was er in Nieuwsuur aandacht voor bedreigde ‘bruten’ in Nederland. Martjan en ikzelf ging langs bij meerdere gebouwen die in ‘Bruut – Atlas van het brutalisme in Nederland’ uitgebreid aan bod komen.

Lees Meer

Terugblik boekpresentatie BRUUT in Thomaskerk

In een lekker volle Thomaskerk op de Zuidas van Amsterdam is donderdag 25 mei ‘BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland’ gepresenteerd. In de bruutste kerk van Nederland was de boekverkoper snel door de toch forse stapel BRUUTS heen. De eerste exemplaren werden aangeboden aan de kinderen van de architecten Sier van Rhijn, Ben…

Lees Meer

Aankondiging: een kloek boek over de bruutste gebouwen van Nederland

De contracten zijn getekend, de contouren geschetst, de eerste concepten geschreven. Als alles volgens plan verloopt ligt het boek – werktitel ‘Bruut: brutalistische architectuur in Nederland’ – rond mei 2023 in de boekhandel. Lees hier alles over dit mooie project. En doe mee met de prijsvraag. Wie weet win jij een gesigneerd exemplaar van Bruut!

Lees Meer

Blogs over brutalisme in Nederland

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.

5 reacties op “Bestel nu jouw BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland

Plaats een reactie