Dinsdag 26 april geef ik voor Vereniging Ons Amsterdam een lezing over brutalistische architectuur. Vooral in Nederland, met veel aandacht voor Amsterdam, maar de reis gaat ook langs de betonnen kolossen in een van de bruutste steden ter wereld: Skopje, Noord-Macedonië. Geïnteresseerd? Kom langs in de bibliotheek in de Hallen, Amsterdam bij café Belcampo.

Lezing BRUUT – Brutalistische architectuur in Nederland door Martijn Haan

Brutalisme. Een gevierde en verguisde stroming in de naoorlogse architectuur met als kenmerken: rauw, imponerend, intimiderend, sculpturaal, grotesk, subtiel. Bekende Nederlandse voorbeelden zijn het stadhuis van Terneuzen, de Aula van de TU Delft en de Euromast in Rotterdam.

Brutalisme wordt in 1955 voor het eerst genoemd. In brutalisme zit brutal en brut: ruw, rauw, onbewerkt. Een van de grote inspiratoren van het brutalisme is Le Corbusier, die de term ‘béton brut’ introduceerde.

De laatste jaren is er sprake van een brutalistische renaissance. Brutalistische architectuur krijgt steeds meer aandacht in zowel vak- als reguliere media. Ook op social media zijn de fotogenieke brute bouwwerken razend populair. Veel brutalistische gebouwen hebben zich een status als monument verworven, andere zijn gesloopt of ernstig ‘gedebrutaliseerd’.

In deze lezing gaan we terug naar de wortels van de brutalistische architectuur. De belangrijkste architecten van de stroming passeren de revue. We reizen langs bekende en minder bekende bouwwerken in Nederland en gaan ook geregeld de grens over.
Reisleider is Martijn Haan van Oostblog.info.

  • Datum: dinsdag 26 april 2022
  • Aanvang: 20:00 uur
  • Adres: Bibliotheek De Hallen (bovenzaal, er is geen lift aanwezig), Hannie Dankbaarpassage 10, ingang Tollensstraat of Ten Katestraat (tram 7 en 17 Ten Katestraat, tram 3 Kinkerstraat)
  • Parkeren: € 5,10 per uur (parkeergarage De Hallen)
  • Kosten voor leden: gratis, niet-leden € 5,00. 
  • Website Vereniging Ons Amsterdam

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s