De contracten zijn getekend, de contouren geschetst, de eerste concepten geschreven. Als alles volgens plan verloopt ligt het boek – werktitel ‘Bruut: brutalistische architectuur in Nederland’ – in mei 2023 in de boekhandel. Lees hier alles over dit mooie project. En doe mee met de prijsvraag. Wie weet win jij een gesigneerd exemplaar van Bruut!

Martjan, Teun en Martijn op Fort de Klop

Het idee voor Bruut ontstaat op Twitter, een mooie ontmoetingsplaats voor fans van brutalistische architectuur zoals actieonderzoeker Teun Meurs, gebouwenfan Martjan Kuit en ikzelf. Martjan en Martijn worden al geregeld opgevoerd als brutalisme-experts. Dat leidt tot artikelen in de Volkskrant, NRC en nog een keer NRC.

Het Twittercontact gaat over in app-contact (24 mei 2021). Daar delen we de bruutste gebouwen met elkaar en werken aan een Brute Top 100. Teun stuurt op 25 mei 2021 dit bericht:

Zo’n boek is er nog niet, en ja, daar moeten wij voor zorgen. Op 18 juni 2021 is de eerste ontmoeting in levenden lijve op het beste brute Fort de Klop in Utrecht. Dat mondt natuurlijk uit in overenthousiast tegen elkaar opbieden in brutalisme.

Kort daarna haakt Arjan den Boer aan, schrijver over architectuur, design, geschiedenis en erfgoed en bij mij bekend van zijn mooie stukken voor DUIC over vergeten gebouwen in Utrecht. Via Twitter vinden we de fantastische architectuurfotograaf Bart van Hoek van Architectuur.org. En via die weg komen we ook op het pad van Beukers Scholma boekontwerpers, waarvan we al verschillende fijne door hen ontworpen boeken in de kast hebben staan. Ze willen graag met ons aan de slag. We hebben een schrijfteam, een fotograaf en een ontwerper.

Het contract wordt voor de laatste keer doorgenomen | Foto: Bart van Hoek

We hebben ‘alleen nog’ een uitgever nodig. Ook die wordt onverwacht snel gevonden: WBOOKS is in de persoon van Marti Huetink erg enthousiast over het idee om een boek uit te brengen over brutalistische architectuur in Nederland. En dat in een superdikke uiterst luxe koffietafel-editie.

Vandaag hebben we de contracten getekend. Van een idee naar een contract in nog geen half jaar tijd. Nu alleen nog het boek schrijven!

Blijf op de hoogte

Via Oostblog (mailabonnement linksonder op deze pagina) en onze social-mediakanalen houden we jullie op de hoogte van de voortgang. Je kunt je ook aanmelden via het antwoordformulier voor de prijsvraag. Misschien gaan we nog eens bij jou te rade over de brutality van een gebouw.

Team Bruut (Bart, Martjan, Teun, Martijn en Arjan) bij … | Foto: Bart van Hoek

Ik wil ‘Bruut!’

Tot 21 augustus tegen introductieprijs!

BRUUT: Atlas van het brutalisme in Nederland is vanaf heden te bestellen. Als je voor 21 augustus bestelt, gaat er een tientje af van de verkoopprijs. Je moet nog wel even geduld hebben om je eigen exemplaar open te kunnen slaan . Dit kloeke koffietafelboek is verkrijgbaar vanaf 23 mei 2023.

Werk in uitvoering

BRUUT – brutalistische architectuur in Nederland (flaptekst in ontwikkeling)

Brutalisme. Een gevierde en verguisde stroming in de naoorlogse architectuur. Kenmerken? Rauw béton, imponerend, intimiderend, sculpturaal, grotesk, subtiel en lomp. Bekende voorbeelden zijn het stadhuis van Terneuzen, de Aula van de TU Delft en de Euromast in Rotterdam. 

De laatste jaren is er sprake van een brutalistische renaissance. Er is steeds meer aandacht, zowel in vak- als reguliere media. Ook op social media zijn groepen waarin de betonnen monsters worden gedeeld en geliket, razend populair. Er is al een uitgebreid aanbod aan vaak Engelstalige boeken over het onderwerp. 

Maar een boek over brutalisme in Nederland ontbreekt tot nu toe. Onbestaanbaar. Want ook Nederland heeft genoeg brute parels die een mooi boek verdienen. Dat vinden wij, de makers van dit boek. En het is ook hoog tijd, want verschillende brute gebouwen staan op de nominatie om gesloopt te worden.

Dit is een boek van liefhebbers voor liefhebbers. Liefhebbers van fotografie, van moderne architectuur en vooral van beton.

We nemen je mee in onze liefde voor ruw beton. We leiden je langs de geschiedenis, de belangrijkste architecten en een aantal verwante stromingen uit de wederopbouwarchitectuur.

De 100 bruutste gebouwen van Nederland vormen de hoofdmoot. Want die verdienen een kloek boek. Daarom is er nu BRUUT.

3 reacties op “Aankondiging: een kloek boek over de bruutste gebouwen van Nederland

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s