De Concert- en Sporthal van Vilnius is een architectonisch uniek bouwwerk in Litouwen in de beste brutalistische traditie. Opvallend is het bovenste deel van het dak, dat naar boven buigt. Gevel en interieur zijn bedekt met tegels van dolomiet, typerend voor die tijd, evenals het bruine kunstleer en de spiegels van café en bar.

Natuurlijk was er ook een besloten buffet-bar voor vrienden en gasten van de Communistische Partij. Alle belangrijke sportevenementen en concerten vonden plaats in de hal, maar ook de tweede conventie van de hervormingsbeweging van Litouwen. 

De premier van Litouwen, Algirdas Butkevičius, heeft op begin februari 2015 bekend gemaakt dat het gebouw een modern congrescentrum wordt per 2017. Het project is geraamd op 12 miljoen euro waarvan de EU een deel betaalt. Een probleem is dat het bouwwerk direct naast een 16de eeuwse Joodse begraafplaats, die in de 19de eeuw is gesloten. Tijdens de bouw was dit al bekend. Het blijft een punt van gesprek. Maar ja, Joden die konden klagen waren er toch niet meer in Vilnius.

Wat het probleem ook moge zijn, in februari 2018 ziet het betonnen monster er nog veel slechter uit dan in 2015. Er is niets ondernomen. er zijn weer meer ramen ingekinkeld. Er is nog meer graffiti aangebracht. Ik ben benieuwd hoe het er in 2021 voor staat.

Snelle feiten Concert- en Sporthal van Vilnius
 Architecten: E. Chlomauskas, J. Kriukelis, Z. Liandzbergis
 Jaar ingebruikname: 1971
Capaciteit: 6.000 zitplaatsen

Brutalisme is…
Meer lezen over kenmerken, materialen en geschiedenis van het brutalisme als stroming is de architectuur?
➜ Lees meer

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s