Deze zes wolkenkrabbers rond Plac Grunwald staan bekend als het Manhattan van Wroclaw, maar ook als Sedesowcami: volgens Google Translate is ‘sedesow’ wc-bril. Nu ik dat weet zie ik inderdaad ook wc-brillen in de science fictionachtige ronde betonvormen. 

De architect wilde de wolkenkrabbers een mediterraan uiterlijk geven door gebruik van wit pleisterwerk, baksteen, donker hout, balkons, klimplanten en – voor de commerciële laagbouw – met gras begroeide daken. Door geldgebrek is veel niet gerealiseerd, door achterstallig onderhoud is elke goede bedoeling inmiddels onzichtbaar. De zwaluwen vinden de ‘wc-brillen’ in ieder geval een fantastische plek om hun nest te bouwen.

De flats hebben niet alleen een woonfunctie, onderin zijn winkels, bedrijven en restaurants gevestigd. Als je eenmaal binnen bent in zo’n restaurant kan dat er enorm hip uitzien. Met bijpassende hippe jongeren.

De Grunwaldwolkenkrabbers staan op de monumentenlijst van Neder-Silezië. Niet gek, de geest van Le Corbusier waart hier rond. gecombineerd met het feit dat Wroclaw in 2016 Culturele Hoofdstad is, reden genoeg voor een grondige renovatie. En daarmee was men in 2015 druk bezig.

Snelle feiten

Architect: Jadwiga Grabowska-Hawrylak
Bouwjaar: 1970-1973
Hoogte: 54 meter

 

Een reactie op “Wc-brilflat met monumentale status

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s