Bratislava heeft voor zo’n relatief kleine stad – 424.00 inwoners – opvallend veel bakbeesten van gebouwen. Tegenover het megalomane cultuurcentrum Istropolis staat een fors uit de kluiten gewassen markthal. De Nieuwe Markthal, ofwel Tržnica. Een boerenmarkt. Een hele goede plek om de gemiddelde Bratislaaf te ontmoeten.    

Bratislava is duidelijk verschillend van Brno, terwijl het nog geen 2 uur treinen is tussen beide steden. Het is alsof je van Utrecht naar Den Bosch of Maastricht gaat. Van Calvijn naar katholiek. De mensen zijn beter gekleed, dragen meer bont en zien er iets rijker uit. Tenminste als je niet al te ver bij het historisch centrum vandaan gaat dan. 
In Markthal Tržnica ziet het publiek er anders uit. Zoals op de meeste niet-hippe markten komt hier de gewone man of vrouw. 

Het is een typisch tachtiger-jarengebouw, met rookglas, beton en bijbehorende kleurstelling en typografie, met een vriendelijk ogende Pacman-C. Er is niet zo maar een halletje neergekwakt, dit is zogenaamde high-tech-architectuur. Net als in Centre Pompidou is het ventilatiesysteem zichtbaar. Daarmee houdt de vergelijking dan al weer snel op. 

Spotten van locals

In Markthal Tržnica kun je van alles kopen en eten. Echte streekproducten: honing, groenten, Donau-vis, lokaal bier, ingemaakte groenten en zelfgemaakte jam. Ook is er een Vietnamees eettentje. De Vietnamezen waren de gastarbeiders van het Oostblok. Daardoor kun je nu in heel veel Oostbloksteden overheerlijk Vietnamees eten. Tijdens het eten van mijn overdadig vega roerbaksel is het mooi mensen observeren. 

Markthal Tržnica, typisch een tip voor Spotted by Locals. En ook een goede plek voor het spotten van locals.  

Snelle feiten
➜ Architect: Ivan Matušík
➜ Bouwjaar: 1981

Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije
Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije | november 2018 | © Martijn Haan
Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije
Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije | november 2018 | © Martijn Haan
Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije
Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije | november 2018 | © Martijn Haan
Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije
Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije | november 2018 | © Martijn Haan
Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije
Boerenmarkt Tržnica | Bratislava | Slowakije | november 2018 | © Martijn Haan


2 reacties op “Markthal met een vleugje Pompidou

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s