Op het Plein van de Onafhankelijkheid – Piața Independenței – in Iasi, Roemenië, staat het onvermijdelijke Monument voor de Onafhankelijkheid. In typisch Roemeense socialistisch realistische stijl, en met als credo: ‘Onafhankelijkheid is de som van ons historische leven’. Dat laatste is niet altijd zo geweest.

Mijn tante op een plein

Het Monument voor de Onafhankelijkheid is opgericht voor de viering van de honderdjarige onafhankelijkheid van Roemenië in 1977. Het is gemaakt door een kunstenaarsechtpaar: mevrouw Manole-Adoc ontwierp het vrouwenbeeld, meneer Adoc de bas-reliëfs op de sokkel, waarin verschillende periodes van de strijd om onafhankelijkheid zijn verbeeld. Het monument is, net als de pyloon van het Monument op de Dam, bekleed met travertijn, marmerachtige kalksteen. Een knappe tante van Manole stond model voor de vrouwenfiguur.

Onafhankelijkheid als som van ons historische leven

De kunstenaars wilden als credo op het monument een regel van de grootste dichter van Roemenië, Mihai Eminescu: Onafhankelijkheid is de som van ons historische leven. Onafhankelijkheid was volgens toenmalige dictator Ceaușescu natuurlijk vooral te danken aan het socialisme en hemzelf, dus kwam zijn eigen tekst erop. Ceaușescu en zijn vrouw waren in 1980 aanwezig bij de onthulling. Hun liquidatie in 1989 veranderde de som van ons historische leven dusdanig dat de oorspronkelijk beoogde tekst van Eminescu inmiddels alweer veel langer op de sokkel prijkt dan die van Ceaușescu. Om met Bredero te spreken: het kan verkeren.

Snelle feiten Monument voor de Onafhankelijkheid (Statuia Independenței)
Beeldhouwers: Gabriela Manole-Adoc en Gheorghe Adoc
Bouw: 1978-1980
Hoogte: 17 meter

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s