De Westelijke Stadspoort – Zapadna Kapija in het Servisch – is een enorme brutalistische wolkenkrabber die je niet kunt missen als je via de westkant, vanaf het vliegveld, Belgrado binnenkomt.

In de toeristengidsen wordt de megaflat aangeduid als Genex Tower (Kula Geneks), genoemd naar de Genex Group die gevestigd is in de hoogste van de twee torens. De andere toren heeft een woonfunctie.

Zapadna Kapija (Genex Tower) | Belgrado | Servië
Zapadna Kapija (Genex Tower) | Belgrado | Servië

De wolkenkrabber is 35 verdiepingen hoog met een smalle maar heel hoge ‘poort’ tussen de twee torens die door een brug verbonden zijn. Op de hoogste toren is een restaurant gevestigd dat doet denken aan het restaurant op de Fernsehturm in Berlijn. Ik ben er niet in geweest, maar je moet er een fantastisch uitzicht hebben over heel Belgrado. Het restaurant reikt tot een hoogte van 140 meter.

De toren is een prachtig stukje betonbouw in de meest brutalistische traditie, van de hand van architect Mihajlo Mitrović. Er is zoals bij zoveel gebouwen in Belgrado sprake van ernstig achterstallig onderhoud.

Snelle feiten
 Architect: Mihajlo Mitrović
 Bouw gereed: 1979
 Hoogte: 154 m

Brutalisme is…
Meer lezen over kenmerken, materialen en geschiedenis van het brutalisme als stroming is de architectuur?
➜ Lees meer

Meer lezen

Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980
Martino Stierli
➜ 
228 pagina’s
➜ 150 kleurenfoto’s, 85 zwartwitfoto’s
➜ 31 x 25,4 cm
➜ 2018
➜ Uitgever: MoMa, New York
➜ ISBN: 9781633450516
➜ Prijs: €60
➜ ★★★★★

Dit boek verscheen als onderdeel van een tentoonstelling in MoMa, New York over Joegoslavische architectuur. Joegoslavië bewandelde de derde weg, tussen west en oost in. De architectuur vond er ook een eigen weg. Internationale stromingen in design en architectuur werden tot een eigen vorm gesmeed met modernistische en brutalistische inslag. Deze utopische architectuur werd ook geëxporteerd naar landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar hun postkoloniaal utopia in beton gegoten werd.

De foto’s in het boek zijn prachtig en ook meer gericht op (interior) design dan de meeste architectuurboeken. De geschiedenis van de utopische modernistische architectuur wordt uitgebreid beschreven. Een aantal thema’s wordt nader uitgewerkt, zoals socialistische huisvesting en de wederopbouw van Skopje na de aardbeving. In een aantal cases studies wordt de bouwgeschiedenis van verschillende prominente modernistische gebouwen ontleed tot aan de bouwtekening toe. Een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over de utopische achtergronden van de modernistische brutalistische architectuur van Joegoslavië.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s