Kablys is imposant, arty, underground. Ik ben helaas het gebouw niet binnen geweest bij mijn tweede bezoek aan Vilnius. Dat moet er dan de derde keer maar van komen, want volgens Spotted by Locals is Kablys een must see.

In 1994 werd er een ijzeren haak aan de voorgevel bevestigd, gemaakt door kunstenaar Mindaugas Navakas. Het gebouw wordt sindsdien Kablys genoemd: de Haak.

Het huidige Kablys werd gebouwd in 1958 als Cultuurhuis voor het Spoorwegpersoneel. Er werden indertijd dansfeesten gehouden. Elke grote stad in de Sovjet-Unie kreeg zijn operahuis, bibliotheek, bioscoop, maar ook verschillende ‘Dom Kultury’ voor belangrijke groepen, zoals vakbondsleden of in dit geval werknemers van de spoorwegen. Een Dom Kultury zheleznodorozhnikov (DKZ) dus.

De meeste DKZ’s werden gebouwd volgens een door Moskou ontwikkeld standaardmodel, leverbaar voor elke bij de stad behorende capaciteit (200, 300, 500 of 1000 stoelen). Er kan dus geen architect worden genoemd. Het standaardmodel is uitgerust met uitbundige Korinthische zuilen.

Na de onafhankelijkheid worden in het gebouw evenementen georganiseerd voor en door de jeugd. Het grootste indoor skatepark van Litouwen is er gevestigd, maar ook een hostel, een nachtclub en een bar-restaurant.

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s