Als mij wordt gezegd dat in Pristina het wellicht lelijkste gebouw ter wereld staat, dan moet ik dat natuurlijk met eigen ogen gaan zien. Lelijk, ach… Het lijkt in ieder geval meer een onneembaar fort dan een bieb. En dat is altijd handig op de Balkan.

Bijna het gehele gebouw is gemaliënkolderd. Alsof het gebouw van zichzelf niet massief genoeg is. Aaibaarheidsfactor nul. Bij ondergaande zon, met wat kauwtjes erboven, ziet het er behoorlijk surrealistisch uit. Het maliënkolder schijnt een metalen visnet voor te stellen.

Het interieur is niet bepaald afgestemd op het exterieur. Het is een maffe potpourri van ’70s-stijlen. Eerder traditioneel dan modern, met mozaïeken en rare ornamenten. Binnen is het veel lichter dan je zou verwachten. Dat is te danken aan de 99 koepels op het dak.

Over de symboliek van het gebouw zijn de nodige disputen. De architect schijnt een mix aan invloeden te hebben gebruikt, van Byzantijns tot Ottomaans tot Albanees. De koepels lijken te refereren aan Ottomaanse koepels.

Het gebouw is tijdens de Kosovo-crisis door het Joegoslavische leger gebruikt als commandocentrum. Die hebben er goed huisgehouden en veel van de inboedel gemold. Daarvoor diende de bibliotheek als noodopvang voor vluchtelingen.

Rondlopend in Pristina bleek daar een gebouw te staan dat absoluut lelijker is dan de Nationale Bibliotheek. Het sportcentrum waarvan onze taxichauffeur trots zei dat iedereen in Joegoslavië het vroeger kende: het Paleis voor Jeugd en Sport.

Snelle feiten

➜ Architect: Andrija Mutnjaković (Kroaat)
➜ Mozaïek: Simon Shiroka
➜ Bouwjaar: 1982

Brutalisme is…
Meer lezen over kenmerken, materialen en geschiedenis van het brutalisme als stroming is de architectuur?
➜ Lees meer

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s