Als je in Gdansk bent, is een boottochtje met een van de touristtrapboten naar Westerplatte een prima half dagje uit. Je vaart door het havengebied langs oude werven, ook de voormalige Leninwerf van Lech Walesa. Vlak voor het zeegat is Westerplatte.

Op 1 september 1939 startte daar WOII met de slag om Westerplatte, waar een Pools militair depot zat. Na zes dagen – knap lang voor een slag om een lullig schiereilandje – gaven de ruim 200 Poolse soldaten zich over. Tegen 3.400 Duitse soldaten en een slagschip viel niet op te boksen.

Op Westerplatte vind je nog kapotgeschoten soldatenverblijven en andere overblijfselen van de slag. En natuurlijk een behoorlijk uit de kluiten gewassen monument.

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s