In 1963 werd Skopje getroffen door een verschrikkelijke aardbeving waarbij ruim 1000 doden vielen en 200.000 mensen dakloos werden. Bij de wederopbouw werd de stad een proeftuin voor modernistische brutalistische architectuur met als basismateriaal rookglas, metaal en vooral heel veel beton.

Ook de Universiteit van Sint Cyrillus en Methodius – de uitvinders van het Cyrillische schrift – werd in 1963 in een klap volledig verwoest. Er werd in korte tijd en met steun uit landen van over de hele wereld een nieuwe universiteit uit de grond gestampt.

In 1974 was het door Marko Mušič ontworpen complex klaar. Rauwe ruige betonconstructies, zo te zien geïnspireerd op graansilo’s, duikboten en raketten. Of zoals het in ‘Brutalism Resurgent’ wordt genoemd: Brutalism on speed. Sint Cyrillus en Methodius zullen trots zijn op het naar hen genoemde gebouw.

Snelle feiten

➜ Bouwjaar: 1974
➜ Architect: Marko Mušič
➜ Aantal studenten: ruim 50.000
➜ Campus: 90.000 m²

Brutalisme is…
Meer lezen over kenmerken, materialen en geschiedenis van het brutalisme als stroming is de architectuur?
➜ Lees meer

Een reactie op “De universiteit van Skopje: ‘brutalism on speed’

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s