Het is een stevige klim naar het oorlogsmonument Slavín. Je loopt via smalle weggetjes en soms trappetjes omhoog, langs de villa’s van Malé Karpaty. Je hebt mooi uitzicht op afwisselend de oude en de nieuwe stad.
Op de flank van de heuvel staan de villa’s van de nieuwe rijken, in aanbouw of net klaar, met hoge hekken en veel beveiliging; de oude rijken met villa’s uit de socialistische tijd, waar eertijds de partijbonzen woonden; en verschillende ambassadegebouwen.
Slavín werd tussen 1957 en 1960 gebouwd als gedenk- en begraafplaats voor duizenden Sovjet-militairen, die in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog omkwamen bij de bevrijding van Bratislava en omliggende steden. Dit soort oorlogsmonumenten voor de bevrijders in typisch Stalinistische stijl zie je overal in het Oostblok. Slavín mag er zijn en wordt – niet overal vanzelfsprekend – keurig onderhouden.
Voor je de trappen bestijgt naar het plateau met het monument, passeer je een reliëf met soldaten waarvan er een neerknielt voor de ongetwijfeld rode vlag. In 2016 is er in Rusland een herdenkingsmunt van 5 roebel uitgebracht met dit plaatje erop, met op de achtergond het Slavín-monument.

Als je de trappen oploopt kom je op een plateau met voor je het monument zelf en rechts de graven en gedenkstenen met inscripties van de namen van de gevallen soldaten.

Het is een imponerend monument met een groot centraal gebouw waarop de namen van de bevrijde steden staan. Je hebt het als je er voor staat niet zo door, maar de obelisk is 42 meter hoog en het beeld van de soldaat nog eens 12,5 meter. Erg imposant. Er zijn verder verschillende beeldengroepen in typische Sovjetstijl en andere mooie details te zien.
Slavín: als je van hardcore Stalinistische sociaal-realistische monumentale architectuur en kunst houdt, laat je niet weerhouden door dat klimmetje.
Snelle feiten:
Ontwerp: Ján Svetlík
Ontwerp beeld soldaat op obelisk: Alexander Trizuljak
Bouwjaar: 1957-1960
Oorlogsbegraafplaats: 6.845 Sovjet-soldaten liggen hier begraven
Een reactie op “Slavín: monumentaal oorlogsmonument”