Soms is het verhaal beter dan de foto, of het object op de foto. Dat gevoel had ik sterk bij Zuzana’s Fontein. Iedere Slowaak (en waarschijnlijk ook Tsjech) van boven de 40 kent de ongekend populaire romantische film Een fontein voor Zuzana.

Op een binnenplaats tussen een aantal monstrueuze Plattenbauflats (panelák in het Slowaaks, van paneel), is speciaal voor die film in 1985 de fontein gebouwd. Tijdens de opnames werkte de fontein niet eens. De brandweer moest er aan te pas komen om de fontein te laten spuiten.

Fontána pre Zuzanu is niet zo maar een truttig filmpje. Gewelddadige bromnozems verschijnen ten tonele, de jeugdcultuur wordt behoorlijk negatief neergezet en alles wordt opgediend met een soundtrack van afschuwelijke ’80-s rock. Ook de lelijke kanten van de socialistische heilstaat mochten halverwege de tachtiger jaren getoond worden op het witte doek.

In 2008 werd de fontein opgeknapt en eindelijk aangesloten op de waterleiding. Een brutalistische betonnen nepfontein als symbool voor de liefde. Die moet je gezien hebben!

Voorfilmpje kijken? De fontein is te zien op 53:52

Een reactie op “Zuzana’s fontein: gelukkig hebben we het verhaal nog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s