Deze wandeling start bij de Brug met de UFO en voert je langs een aantal bijzondere gebouwen aan de oever van de Donau. Je steekt door naar de Fontein van de liefde en na een bezoek aan cultuurcentrum Istropolis kun je een lekker lokaal hapje eten in markthal Tržnica.

Klik in de balk boven de kaart op het pijltje (links) voor een overzicht van de gebouwen en objecten en de route. Klik op het vierkant rechts om de kaart in een volledig venster te openen.

Startpunt: de UFO-brug

Vanaf de brug met de UFO volg je de Donau in oostelijke richting. De Nationale Galerij van Slowakije is het eerste bijzondere gebouw waar je langskomt.  

SNP Brug | Bratislava | Slowakije
SNP Brug | Bratislava | Slowakije

Nationale Galerij: barok meets brutalisme

Het gebouw is mij volledig ontgaan, waarschijnlijk doordat het compleet in de steigers staat vanwege een langdurige renovatie.

De Nationale Galerij omvat een oude marinekazerne in Barokstijl en het Esterházypaleis uit 1870. In de nogal uit de hand gelopen verbouwing van 1969 tot 1977 is er een bijzondere voorgevel aan het pand toegevoegd naar ontwerp van Vladimir Decek, een onvervalste over de straat hellende betonconstructie naar brutalistischer Art.

Natuurhistorisch Museum: neoklassiek en fossielen

Als je verder loopt kom je langs het Natuurhistorisch Museum, een neoklassiek gebouw met dorische zuilen en een zadeldak naar een ontwerp van M.M. Harminc (1924-1928). Als je van al dan niet uitgestorven beestjes of astronomie houdt, ga er zeker heen. Er zijn ook wisselende fototentoonstellingen. Loop sowieso even binnen om de monumentale entree te zien.

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Een eind verderop is het Ministerie van Binnenlandse Zaken gevestigd. Een lekker pompeus Oostblokkiaans overheidsgebouw.

Ministerie van Binnenlandse Zaken | Bratislava | Slowakije | november 2018 | © Martijn Haan
Ministerie van Binnenlandse Zaken | Bratislava | Slowakije

Het megalomane Nationale Theater

Loop verder langs shopping mall Eurovea en je komt uit bij het plein voor het nieuwe Nationale Theater, niet te verwarren met het oude Slovenské národné divadlo in de binnenstad. Nou ja, je hebt echt wel door of je voor het oude of het nieuwe theater staat. Het is een verbazingwekkend gebouw

De Fontein van de Liefde

Je loopt nu steeds verder de stad uit, de flats nemen de overhand. Het is even zoeken naar de Liefdesfontein, en als je hem gevonden hebt dan kan het wat tegenvallen. Zeker in de winter als ie niet spuit.

De Fontein van de liefde is voor iedere 40+ Slowaak die de film Zuzana’s Fontein heeft gezien – en dat is vrijwel iedereen – wel echt een ding. En vlakbij is een fijne koffietent, dus je hebt niet voor niets omgelopen.

Istropolis, mede mogelijk gemaakt door kameraad Fidel

In veel steden in het voormalige Oostblok zijn er monumentale gebouwen voor de vakbonden. Dit functionalistische gedrocht is onvergelijkbaar met andere vakbondsgebouwen die ik zag. Fidel Castro schonk het Cubaanse marmer waarmee de buitenmuren zijn bekleed. Ik ben benieuwd of kameraad Fidel blij was toen hij het eindresultaat zag.

Vakbondsgebouw Istropolis | Bratislava | Slowakije | november 2018 | © Martijn Haan
Vakbondsgebouw Istropolis | Bratislava | Slowakije

Congres- en cultuurcentrum Istropolis werd gebouwd tussen 1956 en 1981 en in fases opgeleverd, waarbij de oorspronkelijke plannen telkens werden aangepast. Ook aan dit gebouw ging een ontwerpwedstrijd vooraf die door architecten Ferdinand Koncek , Ilya Skocek en Ľubomír Titl werd gewonnen.

Boerenmarkt Tržnica

Als afsluiting van de wandeling kun je naar de boerenmarkt Tržnica in een nogal typische hal tegenover Istropolis. Eet er wat lokale lekkernijen of een Vietnamees roerbaksel. Vanaf het plein gaan bussen en metro’s alle kanten op, dus als je uitgewandeld bent, dan ben je zo weer in je hotel, of in de oude stad.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s