Het Slowaakse Nationale Theater is een gigantisch modernistisch gebouw. Het lijkt op een kruising tussen een ijsberg en een badkamer. Niet bepaald fraai. En dat terwijl men kans heeft gezien het Theater pas 27 jaar na ontwerp op te leveren.

In 1984 – 16 jaar na de Praagse Lente – werd de eerst paal geslagen, in 2007 – het jaar dat Slowakije toetrad tot de Schengenzone – was de opening. Het Theater wordt door de Slowaken ook wel het Gebouw van Twee Eeuwen genoemd. Eigenlijk van twee millennia zelfs.

De bouw duurde zo lang omdat men na de revolutie alles van vóór november 1989 stom vond. Het megalomane communistische gebouw werd niet geschikt geacht voor modern theater. Doordat de bouw lang stil lag, liepen de kosten enorm op. Er werd de lieve som van 166 miljoen euro geïnvesteerd om het Theater toch af te bouwen.

Zoals voor veel openbare gebouwen werd ook voor het Nationale Theater een prijsvraag uitgeschreven, waarbij het ontwerp van Martin Kusý, Pavol Paňák en Peter Bauer won van 52 andere inzendingen. Wat me erg nieuwsgierig maakt naar de andere ontwerpen.

Slowaaks Nationaal Theater | Bratislava | Slowakije | november 2018 | | © Martijn Haan
Slowaaks Nationaal Theater | Bratislava | Slowakije

Snelle feiten:

Architecten: Martin Kusý, Pavol Paňák en Peter Bauer
Bouwjaar: 1980-2007

Een reactie op “Het theater van 2 millennia

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s