Palác Jalta is een mooi voorbeeld van functionalistische architectuur uit de twintiger jaren, waar Brno in grossiert. Het is ook een van de vele gebouwen in zijn soort die in deerniswekkende staat verkeerde na de communistische tijd. Het heeft een tijd geduurd voordat een investeerder er brood in zag om het te kopen en op te knappen. De renovatie is onderweg.

Palác Jalta was een multifunctioneel gebouw. De grote ramen op de begane grond waren etalages van de winkels die er gevestigd waren. Op de eerste en tweede verdieping zaten kantoren, daarboven appartementen en er was ook een dakterras. In het souterrain was cinema Bio Moderna gevestigd. In de socialistische tijd was Palác Jalta een van de weinige plekken in Brno waar westerse producten werden verkocht en waar je goed kon eten.

Voor het interieur is vooral gebruik gemaakt van glas, metaal en keramische tegels. Typisch functionalistische materialen dus. De passage op de bovenste verdieping wordt mooi natuurlijk verlicht vanuit een lichtdoorlatend plafond. Ook dit wordt weer in oude glorie hersteld.

Het door Jaroslav Polívka ontworpen Palác Jalta staat nu op de lijst met cultureel erfgoed. Bij de renovatie moet rekening worden gehouden met oorspronkelijk uitgangspunten en ontwerp. De letters en kleur van het ‘Palác Jalta’ op de gevel lijken mooi in lijn met het ontwerp, maar zijn pas tijdens de renovatie aangebracht. Nog even wachten tot de heropening en Brno is weer een mooi opgeknapt functionalistisch pareltje rijker.

Impressie passage Palác Jalta | Brno | Tsjechië

Snelle feiten Palác Jalta
➜ 
Architect: Jaroslav Polívka
➜ Bouwjaar: 1928-1929

Functionalisme in Brno, Tsjechië
Het is opvallend hoeveel moderne publieke gebouwen er zijn neergezet in Brno in het interbellum. Maar wat is daarvoor de verklaring?
➜  Lees meer

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s