Brno is de tweede stad van Tsjechië, met meer inwoners dan ex-zusterstad Utrecht, en is een stuk minder bekend dan Praag. En dat is best fijn, Praag verzuipt inmiddels in de toeristen. Brno heeft meer dan genoeg te bieden. Een mooi en gezellig historisch stadscentrum bijvoorbeeld. Brno staat ook bomvol interessante architectuur, vooral uit de functionalistische school. Voor Villa Tugendhat van architect Mies van Rohe komen architectuurlovers van over de hele wereld naar Brno.

Mijn Brno-wandeling begint bij het tentoonstellingsterrein. Je wandelt daarna langs de rivier naar een oude begraafplaats, met een prachtig functionalistisch crematorium. Vandaar ga je naar de binnenstad, waar je je kunt laven aan functionalistische passages en markten, een modernistisch Kulturpalast en een hotel in de zogenaamde Brusselse stijl.

Klik in de balk boven de kaart op het pijltje (links) voor een overzicht van de gebouwen en objecten en de route. Klik op het vierkant rechts om de kaart in een volledig venster te openen.

Tentoonstellingsterrein en velodroom

Op het tentoonstellingsterrein van Brno (Brněnské výstaviště) vind je paviljoens uit verschillende periodes: functionalistische parels uit de twintiger jaren, de beginjaren van de beurs, paviljoens in de Brusselse stijl (Paviljoen Z) en recentere bouwsels. Check ook hun website om te zien welke tentoonstellingen er zijn. Toen ik er was Titanic en Mucha.

Tentoonstellingsterrein, Hal A | Brno | Tsjechië | november 2018 | © Martijn Haan
Tentoonstellingsterrein, Hal A | Brno | Tsjechië

Naast het terrein vind je de Velodroom van Brno, gebouwd in 1969 voor de wereldkampioenschappen.

Een functionalistisch crematorium

Het is een flink eind lopen naar de begraafplaats met het crematorium. De route op de google-kaart is niet heel fraai. Je kunt ook via een bruggetje oversteken en lopen via Červený kopec (rode heuvel). Je loopt dan door een parkbos en kunt ook nog een bezoek brengen aan de mooie Hošnova Vila.

Het crematorium is een functionalistisch meesterwerk. Voel je niet bezwaard er te gaan kijken; het is een officieel erkend monument en het gebouw prijkt op veel architectuurwandelingen. Vanaf de begraafplaats heb ik de tram gepakt naar de stad. Stap uit bij het station.

Crematorium | Brno | Tsjechië | november 2018
Crematorium | Brno | Tsjechië | november 2018 | © Martijn Haan

Op de koffie bij het Grandezza Hotel

Bij het Grandezza Hotel is het fijn koffiedrinken of lunchen. Het hotel, gebouwd in 1914-1915 naar ontwerp van Vladimír Fischer, zit er pas sinds 2012. Het is oorspronkelijk gebouwd als bank en na WOII was het een universiteitsgebouw.  

Streekmarkt Tržnice Brno

Aan het plein Zelný trh vind je ook Tržnice Brno, de groentemarkt waar je streekproducten kunt kopen. Leuk om even te kijken. Het is een mooi opgeknapt laat-functionalistische gebouw uit 1951, ontworpen door Vilém Zavřel, Emil Hruška en Ivan Ráž. Bijzonder is dat de horizontale lijnen in de gevel licht gebogen zijn. En nee, dat is dus geen lensafwijking in de foto.    

Tržnice Brno | Brno | Tsjechië | november 2018 | © Martijn Haan
Tržnice Brno | Brno | Tsjechië

Palác Jalta en Hotel International

Loop door naar het Dominikánské námesty. Aan het plein is het Palác Jalta gevestigd. Alweer zo’n mooi functionalistische gebouw in de opknapfase. Heb je het gehad met al dat functionalisme? Loop langs Palác Jalta en je komt uit bij Hotel International (Best Western), een schoolvoorbeeld van de Brusselse stijl van eind jaren ’50.

Alfa Passage: voor vinyl en meer!

Brno heeft meerdere overdekte winkelpassages, waarvan de Alfa Passage een fraai voorbeeld is. En nog mooier: er is een platenzaak gevestigd, Black Vinyl Bazar! De Alfa Passage opende de deuren in 1932 en is onderdeel van het Alfa Palace, een multifunctioneel functionalistisch (multifunctionalistisch?) gebouw naar ontwerp van Bohuslav Fuchs en František Hrdina. Alfa Palace telt zeven verdiepingen met appartementen, bars en een bioscoop. Prachtige vormgeving en mooie lichtwerking door de glazen plafonds.

Česká televize Brno

Aan het Jakubské náměstí zat tot een paar jaar geleden het hoofdkantoor van de Tsjechische Televisie te Brno in een voormalig bankgebouw uit de jaren ’30. Opvallend zijn de twee identieke klassiek aandoende portretkoppen die je vanaf de gevel aanstaren.

Kino Scala

Aan het Moravské námesti is al sinds 1929 Kino Scala gevestigd. Of althans… er zat een bioscoop en die heeft verschillende namen gehad. Je kan er de roerige geschiedenis van Tsjechië aan aflezen. En aan het gebouw ook.

Het Janáčektheater

Laatste halte van de wandeling is het Janáčektheater. En niet zo maar een laatste halte: dit theater naar ontwerp van Jan Víšek staat op de UNESCO-lijst. O ja, neem ook zeker de tijd om Villa Tugendhat met een bezoek te vereren. Ook UNESCO.

Janáčektheater | Brno | Tsjechië | november 2018 | © Martijn Haan
Janáčektheater | Brno | Tsjechië

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s