Hotel International is op een vriendelijke manier imposant. 300 kamers, elf verdiepingen maar geen gebouw waar je je klein bij voelt. Het hotel is een schoolvoorbeeld van een nieuwe fase in de Tsjechoslowaakse architectuur en design die eind jaren ’50 begon: de Brusselse stijl. Brusselse invloed achter het IJzeren Gordijn? Jazeker.

Als Hotel International Brno een paar jaar eerder was gebouwd dan was het ongetwijfeld net zo’n neoklassieke stalinistische suikertaart geworden als zijn oudere broer in Praag. Hotel International Brno oogt modern, met strakke lijnen en zachte kleuren.

Aan de noordzijde is een grindtegelachtig mozaïek te zien met vogels en een opkomende zon. Geen übermenschliche fabrieksarbeiders, blijmoedige boeren of vlagdragende militairen meer, zoals het socialistisch realisme voorschreef.

Snelle feiten Hotel International
➜ 
Architecten: Arnošt Krejza , Milos Kramolis naar ontwerp van Vilém Kuba
➜ Bouwjaar: 1959 – 1962

Een nieuwe stijl na Stalins dood

Na WOII drong de Sovjet-Unie Tsjechoslowakije en alle landen in zijn invloedssfeer een stijl van socialistisch realisme op. Na de dood van Stalin in 1953 trad een politieke dooi in en kwam er meer vrijheid om een eigen nationale stijl te ontwikkelen.

Tsjechoslowakije putte daarbij uit zijn recente verleden. In het interbellum was Tsjechoslowakije een voorloper in design en vermaard om zijn functionalistische architectuur.

De Expo 58 in Brussel was dé gelegenheid om de wereld te laten zien dat Tsjechoslowakije ook als socialistische staat nog steeds meetelde op het gebied van architectuur en design. En het werd een succes. Het paviljoen, het restaurant en de getoonde meubels en voertuigen werden enthousiast ontvangen, de lanterna magika was een grote hit. De Brusselse stijl was hiermee geboren.

De linkse architect Vilém Kuba maakte het oorspronkelijke ontwerp voor het Hotel International en sloot daarin aan bij die Brusselse stijl. In 1950 werd Kuba hoofd van het staatsbouwbureau Stavoprojekt van Brno, maar hij kwam in 1957 niet meer door de communistische screening en viel in ongenade. De onfortuinlijke Kuba verdiende de rest van zijn niet meer zo heel lange leven zijn brood als kraanmachinist. Twee andere architecten gingen verder met zijn ontwerp en namen de geest van Brussel daarin mee.

Was Stalin later overleden? Was er geen Expo 58 geweest? Dan had de Brusselse stijl niet bestaan en was Hotel International te Brno ongetwijfeld ook een ouderwetse stalinistische suikertaart geworden.

Brusselse stijl is…
De Brusselse stijl is een stroming in architectuur en design in Tsjechoslowakije. De naam is ontleend aan de Expo 58 in Brussel.
➜ Lees meerEen reactie op “Hotel in de geest van Brussel

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s