‘Onwetendheid’ van Kundera is een prachtige liefdesroman die zich grotendeels afspeelt in het Praag van na de val van het communisme. Eertijds voor het communistische regime gevluchte en achtergebleven Tsjechen treffen elkaar weer. En wat deel je na al die jaren nog met je oud-landgenoten als terugkeerder? Waar vind je aansluiting op elkaars geschiedenis, waar begint de onwetendheid?

Onwetendheid speelt ook een belangrijke rol in het treffen van twee oude geliefden, die beide – los van elkaar – zijn gevlucht. Weet hij nog wie zij is? Kan hij zich de bijna noodlottige gebeurtenis herinneren die samenviel met de beëindiging van hun relatie? 

‘Onwetendheid’ staat vol met prachtige gedachtespinsels en gefilosofeer. Ook over het communisme:

“Josef herinnerde zich zijn gedachte van lang geleden, waarvan hij destijds dacht dat ze blasfemisch was: Het aanhangen van het communisme heeft niets met Marx en zijn theorieën te maken; de communistische tijd heeft de mensen alleen de gelegenheid gegeven om hun meest uiteenlopende psychologische behoeften te bevredigen: de behoefte non-conformistisch te zijn; of de behoefte te gehoorzamen; of de behoefte de slechten te straffen; of de behoefte nuttig te zijn; of de behoefte een grote familie om zich heen te hebben.” 

Het communisme als bevrediger van psychologische behoeften: het is knap lastig daarvan los te komen.

Onwetendheid
Milan Kundera
➜ 132 pagina’s
➜ 2002
➜ Uitgever: Ambo 
➜ ISBN: 9789026317262
➜ ★★★★★
🔗 Lees mijn blog over Onwetendheid van Milan Kundera

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s