Hotel Jalta is een mooi voorbeeld van chic op zijn socialistisch. Zowel van binnen als van buiten zijn kosten nog moeite gespaard om hooggeplaatst gasten uit oost en west te plezieren. En af te luisteren. En een veilig idee: onder het hotel zit een atoomschuildkelder met miniziekenhuis.
Hotel Jalta aan het Wenceslausplein werd in de jaren ’50 gebouwd in de stijl van het socialistisch realisme, wat je terugziet in de beeldenparen die de eerste verdieping sieren. Architect Antonín Tenzer was van de functionalistische school, en ook dat is goed te zien.

De bouw van Hotel Jalta was een prestigieus en duur project. Het jaar van opening was ook het jaar van Expo 58 in Brussel, waar Tsjechoslowakije veel indruk maakte met zijn ‘Brusselse stijl‘. Veel van de meest prominente ontwerpers uit die tijd, van wie het werk te zien was op Expo 58, werkten aan het interieur en de inrichting van Hotel Jalta. Alles werd speciaal ontworpen en op maat gemaakt. Stanislav Libenský, die ook de enorme glazen blokken ontwierp voor Nová Scéna, maakte de glasdecoraties.
Staatslieden uit oost en west laafden zich aan de luxe van het hotel, dat volgepropt was met afluisterapparatuur. De Tsjechische staatsveiligheidsdienst, Státní bezpečnost (StB), was vaste gast in het hotel.

Bijzonder is dat zich onder het hotel een enorme atoomschuilkelder bevindt, waar ruim 200 hooggeplaatste militairen plus familie konden schuilen als de Koude Oorlog over zou gaan in een warme. In de betonnen muren is lood verwerkt om radioactieve straling tegen te houden. Er was zelfs een miniziekenhuis gevestigd en er was een ondergrondse waterreservoir. Pas na de Fluwelen Revolutie werd bij het publiek bekend dat er een schuilkelder zat. Tegenwoordig bevindt zich in de atoomschuilkelder van Hotel Jalta het Museum van de Koude Oorlog. Altijd gezellig om even te bezoeken, en ga anders lekker socialist chic op de koffie bij Jalta.
Snelle feiten
➜ Opening: 1958
➜ Architect: Antonín Tenzer
➜ Glasdecoraties interieur: Stanislav Libenský
➜ Sculpturen: Jan Jiřikovský
➜ Werelderfgoedlijst UNESCO