Al bij mijn eerste bezoek aan Praag in 1990 was ik geïntrigeerd door deze twee patserhotels aan de Moldau, met hun typische jaren-zeventig-outfit van rookglas, baksteen, metaal en béton brut.

Vanaf de heuvel Letna zie je ze liggen, aan de overkant van de Moldau: Hotel President en Hotel InterContinental. De Čechův most, genoemd naar de schrijver Čech, loopt over in Pařížská, een mondaine winkelstraat, de P.C. Hooft van Praag.

Creatief met beton

Karel Filsak was hoofdarchitect van beide hotels. Van het oorspronkelijke neoklassieke gebouw dat hier stond, dat in stijl perfect aansloot op het gebouw van de faculteit Rechten ertegenover, is niets meer over. Voor Hotel President staat een enorm betonnen beeld van Josef Klimeš, een betonnen vleugel gevangen in een betonnen frame. Het hotel is een mooi voorbeeld van Tsjechisch brutalisme en staat op de monumentenlijst. Niet vanwege het interieur; daar is weinig origineels meer aan.

In 2002 overstroomde de halve binnenstad van Praag en Hotel President kwam – net als InterContinental – onder water te staan. Toen het water weg was en de boel aangedweild, werd begonnen met een complete renovatie, die tot 2004 duurde.

Hotel President | Praag | Tsjechië
Hotel President | Praag | Tsjechië

Snelle feiten Hotel President
➜ Architect: Karel Filsak en Václav Hacmac
➜ Betonnen sculptuur: Josef Klimeš
➜ Bouwjaar: 1974-1978

Koop jouw Rolls Royce in Hotel Intercontinental

Gekoppeld aan het Hotel President is Hotel InterContinental met zijn protserige gouden entree, die goed past bij de Rolls Royces die er verkocht worden. Ook dit hotel heeft een monumentale status. Het interieur – kristallen kroonluchters, metalen lampen, zuilen, houten wanden en schermen en plafonds – is beschermd.

En wat doet nou eigenlijk een kamer in zo’n patserhotel? Nou, voor President is dat van €209 voor een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt, tot €1.540 voor de presidentiële suite met uitzicht over de Moldau. En in InterContinental is het €110 euro voor een tweepersoonskamer en €240 voor een King executive room. Veel patser voor weinig!

Snelle feiten Hotel InterContinental
➜ Architecten: Karel Filsak (hoofdarchitect), Karl Bubeníček, Jiří Louda en Jaroslav Svec
➜ Bouwjaar: 1968 – 1974

Brutalisme is…
Meer lezen over kenmerken, materialen en geschiedenis van het brutalisme als stroming is de architectuur?
➜ Lees meer

Het reële paradijs – socialistische architectuur en stedenbouw in Praag 1948-1989
Albert Gielen
➜ 208 pagina’s
➜ 2009
 24 x 17 cm
➜ Uitgever: Primavera Pers
➜ ISBN: 9789059970830
➜ ★★★★

2 reacties op “Praags brutalistische patserhotels

  1. Leuk om te door de verzameling brute gebouwen en kunstwerken te browsen. Wat ik eigenlijk mis is de brug met ‘vliegende schotel’ restaurant over de Donau in Bratislava. Een stukje bruut socialistische architectuur waar je goed zicht op hebt als je op de snelweg door Bratislava rijdt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s