Het Presidentieel Paleis aan de hoofdader van Chisinau, de Stefan Cel Mare Si Sfînt boulevard, is een übermodernistisch gebouw, met aan alle zijden gele spiegelramen. ’s Avonds wordt het ook nog eens heel kitscherig uitgelicht. 

Het Presidentieel Paleis – Clădirea Președinției Republicii Moldova – is gebouwd in de nadagen van de Sovjet-Unie. Er is rekening mee gehouden dat Chisinau ooit weer getroffen wordt door een aardbeving. Niet onwaarschijnlijk, Chisinau ligt in een actieve seismologische zone. In 1940 werd de halve stad door een aardbeving verwoest. Dat betekende een schone lei voor een socialistische architectonische metamorfose. Het Presidentieel Paleis kan een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter doorstaan, als men het allemaal goed heeft uitgerekend. 

Presidentieel Palaeis | Chisinau | Moldavië
Presidentieel Paleis | Chisinau | Moldavië 2019

Zwaar beschadigd bij opstand

Waar het Presidentieel Paleis minder goed tegen kan, is een pittige opstand. Na de verkiezingen in april 2009, waarbij de Communistische partij won, waren er heftige protesten vanwege vermeende verkiezingsfraude. Daarbij moest het Presidentieel Paleis het ontgelden. Er werden ramen ingegooid en branden gesticht. Het paleis raakte zwaar beschadigd en het heeft bijna tien jaar geduurd voordat het weer volledig in gebruik is.

De kosten voor de herbouw waren hoog: ruim 40 miljoen dollar. Voor een armlastig land als Moldavië heel veel geld, dus werd China en Rusland gevraagd bij te dragen in de kosten. Of zij hebben bijgedragen weet ik niet, maar Turkije betaalde grif mee aan de wederopbouw van het Paleis, dat op 17 oktober 2018 werd heropend in aanwezigheid van Erdogan.

Inmiddels is het Presidentieel Paleis weer volledig in gebruik. Er staat ook een potig hek omheen, hopelijk bestand tegen een protest met een kracht van 9. 

Presidentieel Paleis | Chisinau | Moldavië 2019

Naschrift

Toen ik dit schreef kon ik niet bevroeden dat kort nadat ik was teruggekeerd uit Moldavië, er weer hevige protesten waren rond het Presidentieel Paleis. Waarom deze nieuwe protesten?

Twee politica’s, een pro-Europese en een pro-Russische, bundelden hun krachten om na de recente verkiezingen een nieuwe regering te vormen en de zittende regering van oligarch en clientèlist – in Italië noemen ze dat een maffioso – Vlad Plahotniuc te vervangen. Edoch, Plahotniuc wilde niet aftreden, en riep zijn kiezers op te demonstreren bij de regeringsgebouwen, zo ook het Presidentieel Paleis.

Een maffioso die zijn plaats niet wil inruimen na democratische verkiezingen, en dat in het armste land van Europa is met wereldwijd de snelst dalende bevolking (door migratie na naturalisatie), leidt dat tot een explosieve situatie. Gelukkig is er, voor zover ik weet, geen grote schade ontstaan.

Moldavië had tijdelijk twee regeringen: een die niet weg wilde en een nieuwe die graag wilde beginnen. Bijzonder is dat EU, VS én Rusland eensgezind achter de nieuwe regering staan.

Presidentieel Paleis | Chisinau | Moldavië 2019

Plahotniuc is inmiddels afgetreden en heeft zich teruggetrokken in de niet-erkende staat Transnistrië, feitelijk nog onderdeel van Moldavië. Natuurlijk heeft hij zijn immuniteit en doorbetaling van salaris geregeld. Vanuit Transnistrië trekt hij naar alle waarschijnlijkheid de komende tijd nog stevig aan de touwtjes, om de financiële en politieke belangen van hem en zijn maffiaclan te behartigen.

Bronnen: ‘Politieke crisis verlamt Moldavië’ – Trouw (niet online beschikbaar), Deutsche Welle.

Snelle feiten
 Architecten: Yuri Tumanyan, Arkady Zaltsman, Viktor Yavorsky
 Bouwjaar: 1987

Presidentieel Paleis | Chisinau | Moldavië 2019

Een reactie op “Presidentieel Paleis Chisinau is aardbevingproof

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s