De Technische Universiteit van Iasi, Roemenië, is gevestigd aan de oever van de in beton vastgelegde rivier Bahlui. De gebouwen stammen uit de zeventiger jaren en zien er modernistisch uit: welgevormd beton. Een blikvanger is het grote mozaïek op de muur van de faculteit Civiele Techniek.

Het is leuk om even rond te lopen op het terrein van de Universiteit. Jongeren hangen er de student uit, zitten met een studieboek op een zitje of drinken een coffee-to-go. De gebouwen stammen uit de tijd dat heel Iasi op de schop werd genomen als onderdeel van de systematisering. Het zijn modernistische gebouwen met fraaie prefab betonelementen, sommige met ouderwets visgraatmotief. Er zijn elementen uit de Moldavische bouwtraditie in te herkennen: zwaluwstaartverbindingen, korenaren, veranda’s.

Snelle feiten Technische Universiteit Iasi
➜ Architecten: Nicolae Porumbescu, Constantin Lepadatu en anderen
➜ Bouw: 1975-1979

Het enorme mozaïek op een van de muren van de Faculteit Civiele Techniek is ontworpen door Bogdan Bârleanu, een kunstenaar die nog steeds internationaal exposeert. Ik kan niets vinden over het mozaïek. Ik geloof niet dat Bârleanu er heel trots op is.

Het mozaïek wordt ’s avonds mooi uitgelicht en verkeert in keurige staat. De betekenis ervan ontgaat met. Op het ene mozaïek staan drie figuren met sixpack en zichtbare onderbeenderen. De sciencefiction-achtige mansfiguur gooit een radioactieve bal omhoog, de vrouwen met hoofddoek stralen verontschuldiging uit. Wat dat blokje in de hand van een van de vrouwen doet is me onduidelijk.

‘Laten wij ons daarom verheugen…’

Op het andere mozaïek staan vier sandaal dragende vrouwen met onduidelijke professie, een heeft een viool in de handen. Een geslachtloos figuur met bouwhelm staat ernaast, een clubje mannen staat erachter. Gaudeamus igitur staat te lezen op een doek, van het Latijnse studentenlied en drinklied. Het betekent: ‘Laten wij ons daarom verheugen…’

De vrouwen kijken in ieder geval niet verheugd, eerder deemoedig, naar een niet zichtbare ‘verschijning’. Deze vrouwen weten waarschijnlijk dat de tweede regel van het lied luidt: ‘…zolang we nog jonge mannen zijn.’

Snelle feiten mozaïek
➜ Kunstenaar: Bogdan Bârleanu
➜ Jaar: 1988

2 reacties op “De Universiteit van Iasi: welgevormd beton

 1. There are more things in heaven than that are trapped in your philosophy

  The mozaïek techniek is een Byzantijnse ding. Om een geldige critische opinie te mogen publiceren zou u toch eerst iets over Byzantijnse kunst moeten leren. De gelaatsuitdrukking is volgens de Byzantijnse normen ook. De symboliek is Byzantijns, de blok die eigenlijk een sfeer is- symbolizes the Helaal-DeCosmos. Je ziet neutronen in deze sfeerachtige symbool? Dat betekent dat de nanotechnologische uitvindingen staan aan de basis van de openbaring en vooruitgang van de xx-ste eeuw.
  Het commentaar met ‘ vrouwen zijn jonge mannen’ is kinderachtig.
  In de Byzantijnse stijl het verschil tussen genres is bijna onzichtbaar, lees herminieen aub voor meer info, en dergelijke….
  Ik heb 7 jaar in Iasi gestudeerd, ik paseerde dikwijls langs dit mozaïek maar nooit heb ik ervaar gekijken met aandacht. Dank u omdat u deze foto’s op internet hebt gepubliceerd.
  Nog iets- de visgraat is eigenlijk het tarwe en niet visgraat, en dit komt van de evangelische verhaal over de korrels…. Etc

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s