Grūtas Park is een grote socialistische beeldentuin in Litouwen. Je waant je er terug in de gloriedagen van de Sovjet-Unie. Alle grote helden zijn er te zien: Lenin, Marx, Engels en Stalin, evenals hun onbekendere Litouwse collega’s. Uit luidsprekers klinken afwisselend blikkerige marsmuziek en redevoeringen. Er is een speeltuin in Sovjetstijl en in het museum hangen socialistisch-realistische schilderijen. Een Sovjet-wonderland.

Grūtas Park ligt in een nationaal park nabij Duskininkai, een eeuwenoud kuuroord nabij de Wit-Russische grens, op twee uur rijden van Vilnius. Een ondernemende ondernemer zag wel brood in de standbeelden en andere Sovjetrelicten, die na de onafhankelijkheid van Litouwen massaal bij het grof vuil werden gezet. Hij kocht ze op en vervoerde ze naar wat nu Grūtas Park is. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Men vreesde verheerlijking van de helden van weleer.

Die angst bleek ongegrond. De duistere kant van de Sovjettijd komt terug in de tentoongestelde treinwagons, waarin mensen werden afgevoerd naar de goelag, en ook prikkeldraad en wachttorens refereren aan de goelag.

Het is dus geen ode aan de Sovjettijd en zijn soms wat moorddadige helden, eerder een nostalgisch uitje voor het hele gezin. Want ook aan de kinderen is gedacht: er is een dierentuintje en een lunapark boordevol Sovjetspeeltuig.

Grūtas Park is 20 hectare groot, dus je bent er wel even zoet mee als je alle beelden wilt zien. En wat nog leuker is dan beelden kijken: mensen kijken die beelden kijken. Grūtas Park, gaat dat zien.

2 reacties op “Grūtas Park: wandelen in Sovjet-wonderland

 1. Dag Martijn,

  Ik moet toch even kwijt dat ik je oostblogs steeds met veel plezier bekijk. Fraaie foto’s en al even fraaie en naar mijn idee goed gekozen bijbehorende teksten. Bij de plaatjes van Chisinau kreeg ik zin om er onmiddellijk naar toe te gaan. Overigens snap ik niet dat ik de foto’s bij je blogs niet kan openen als binnenkomende mail, maar wel als ik –zoals nu- klik op beantwoorden. Dan verschijnen de beelden zonder problemen. Je schrijft wel wat iemand moet doen die problemen ondervindt bij het klikken, maar hoe ik een URL in mijn browser moet plaatsen gaat me boven de pet. Ik zie uit naar je volgende blogs. Wes

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank 🙂 Als ik een nieuw bericht plaats krijg je een mailbericht met dat artikel. Om alles echt mooi te zien moet je naar de website zelf: https://oostblog.info.
   Binnenkort komt er een blog over de tofste musea van Gdansk, met ook foto’s van de voormalige Leninwerf. Dat ken je allemaal wel 🙂

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s