De Bunker wordt woontoren met brutalistische trekjes

De Bunker is een markant brutalistisch gebouw dat Huig Maaskant ontwierp als het studentencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven. De studenten noemden hun betonnen zuipkeet al snel na de opening liefkozend de Bunker. Ik ken inderdaad bunkers die er minder als een bunker uitzien dan de Bunker. De Bunker, vlak achter het centraal station, wordt de komende tijd omgevormd tot Bunker Tower. Alles naar ontwerp van het architectenbureau met de brutalistisch aandoende naam the Powerhouse Company. Als je de plannen ziet dan klinkt daar de liefde in door voor Maaskant, béton brut en brutalisme. Ze spreken zelf over ‘Reviving a Brutalist Beast’.

Een eeuwigheid geleden – ergens rond het jaar 1986 – deed ik mee aan het Hajraa Volleybaltoernooi, georganiseerd door de Eindhovense studentenvolleybalvereniging. We verzamelden in een imposante donkere betonnen bar. Dat was dus de Bunker, realiseer ik me tijdens mijn architectour over het terrein van de TU Eindhoven. Op het universiteitsterrein staan meer bijzondere gebouwen uit de tijd dat béton brut het ding was en de menselijke maat in kuub beton per persoon werd gemeten.

Het Studentencentrum kwam tot stand in samenwerking tussen overheid, universiteit en Eindhovense bedrijven als Philips, DAF en DSM. Ook drie studentenverenigingen deden mee en werden ondergebracht in de Bunker. Je kunt nog zien waar Demos en SSRE zaten. Huig Maaskant, internationaal beter bekend als Hugh Maaskant en bij ons van de Pier en de Euromast, ontwierp de Bunker in de stijl van de tijd: het brutalisme.

De Bunker | TU Eindhoven | Nederland
De Bunker | TU Eindhoven | Nederland

De Bunker is een laag gebouw, twee verdiepingen hoog, met schuine zware betonnen muren, waardoor het eruitziet als een afgetopte piramide. De Bunker oogt erg gesloten; de horizontale rijen ramen zullen niet veel licht hebben doorgelaten. Voor de renovatie zijn de ramen verwijderd. De zo ontstane donkere spleten zien eruit als schietgaten. De Atlantikwall eindigt in Eindhoven.

Bunker Tower: brutalisme voor hipsters

Centraal op de oude Bunker wordt een woontoren gebouwd, Bunker Tower. Het begin is er al. De vleugels van het originele gebouw flankeren de toren, die op ingenieuze wijze wordt verbonden met de oude structuur. Er komen ruim 200 appartementen in, waarvan een deel in de Bunker zelf. Als je daar woont maken de originele opgefriste betonstructuur en schuine muren van de Bunker deel uit van je appartement. Op de plaatjes ziet het er goed uit: brutalisme voor hipsters.

Het is mooi om te zien hoe The Powerhouse Company de vormtaal en de oorspronkelijke uitgangspunten van Maaskant hebben doorvertaald naar het ontwerp van Bunker Tower. Zal het ermee te maken hebben dat een van de architecten, Stijn Kemper, in Eindhoven is opgeleid en de Bunker kent uit zijn studententijd? Zoals hij het zelf zegt:

“For us, the key to the project was keeping the contemporary intervention in the spirit of the original structure, designed by leading postwar Dutch architect Hugh Maaskant. Rather than adding contrast, we studied Maaskant’s design language and repeated the same architectural themes: slanting walls, strong horizontal lines and – of course – stark detailing and rugged materials. Combining old and new, we created a unified, layered design, celebrating and restoring the building’s original glamor.”

Beauty and brutalism, waarom ook niet? Ik ben erg benieuwd hoe Bunker Tower er over en paar jaar uitziet en kom dan graag een ristretto drinken, omgeven door gezellig hip béton brut.

 • De Bunker | TU Eindhoven | Nederland
 • De Bunker | TU Eindhoven | Nederland
 • De Bunker | TU Eindhoven | Nederland
 • De Bunker | TU Eindhoven | Nederland
 • De Bunker | TU Eindhoven | Nederland
 • De Bunker | TU Eindhoven | Nederland
 • De Bunker | TU Eindhoven | Nederland
 • De Bunker | TU Eindhoven | Nederland
 • De Bunker | TU Eindhoven | Nederland

Snelle feiten De Bunker
Architecten: Huig Maaskant
Bouw: 1969
Herontwikkeling: Powerhouse Company

Meer bijzondere architectuur op het TU-terrein

Op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven zijn meer bijzondere gebouwen te vinden. Op de website van Architectuurcentrum Eindhoven vind je een wandelroute met informatie over de verschillende gebouwen. Hier mijn favorieten.

Het Auditorium

Als je van beton houdt is het Auditorium een must om te bekijken. De expressieve betonconstructie oogt brutalistisch. De luifel bestaat uit betonnen prefab platen waarin duidelijk de houtstructuur van de bekisting te zien is. Het béton brut wordt met paarse leds uitgelicht.

 • Auditorium | TU Eindhoven | Nederland
 • Auditorium | TU Eindhoven | Nederland
 • Auditorium | TU Eindhoven | Nederland
 • Auditorium | TU Eindhoven | Nederland
 • Auditorium | TU Eindhoven | Nederland
 • Auditorium | TU Eindhoven | Nederland

Snelle feiten Auditorium
Architecten: S.J. van Embden en J.L.C. Choisy
Bouw: 1954-1963

Hoofdgebouw Atlas

Atlas, het hoofdgebouw van de TU, is een bijzonder gebouw met zijn welgevormde betonnen dragende zuilen – pilotis – in béton brut. Atlas is een van de eerste gebouwen met een stalen vliesgevel in Nederland, hier mooi bekleed met azuurblauw glas. De fraaie wenteltrappen in een zeshoekige ‘kas’ zijn ook het vermelden waard.

 • Atlas | TU Eindhoven | Nederland
 • Atlas | TU Eindhoven | Nederland
 • Atlas | TU Eindhoven | Nederland
 • Atlas | TU Eindhoven | Nederland
 • Atlas | TU Eindhoven | Nederland
 • Atlas | TU Eindhoven | Nederland
 • Atlas | TU Eindhoven | Nederland

Snelle feiten Atlas (Hoofdgebouw)
Architecten: S.J. van Embden en J.L.C. Choisy
Bouw: 1954-1963

Gemini: winnaar Betonprijs 1979

Als je verder het universiteitsterrein oploopt, kom je langs een schoorsteen en een uitkijktoren. Ook Gemini, het gebouw waar de faculteit werktuigbouwkunde was gevestigd, bulkt van het béton brut. Dit gebouw won de Betonprijs 1979, het eerste jaar dat die werd uitgereikt. De Betonprijs, daar valt vast nog wel eens een mooi blog over te schrijven.

Gemini | TU Eindhoven | Nederland
Gemini | TU Eindhoven | Nederland

Snelle feiten Gemini
Architecten: J.L.C. Choisy, R.J. Ouëndag, W.A.M. Nieuwhof
Bouw: 1968-1974

Helix | TU Eindhoven | Nederland

Meer lezen

Brutalisme is…
Meer lezen over kenmerken, materialen en geschiedenis van het brutalisme als stroming is de architectuur?
➜ Lees meer

Brutalisme in Nederland
Ook Nederland heeft een lange traditie van brutalistische architectuur: Stadhuis Terneuzen, de Aula van de TU Delft en het kantoor van SC Johnson in Mijdrecht.
➜ Lees meer

Structuralisme is…
Structuralistische architectuur is een architectuurstroming die ontstond in de jaren vijftig. Het is een reactie op het te rationele karakter van de functionalistische architectuur
➜ Lees meer

Atlas of Brutalist Architecture – Phaidon
➜ 
560 pagina’s
➜ 1000 zwartwitfoto’s
➜ 34 x 24 cm
➜ Januari 2018
➜ Uitgever: Phaidon Press Ltd, New York
➜ ISBN: 9780714875668
➜ Prijs: €125
➜ ★★★★★
🔗Lees mijn blog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s