Enige tijd terug schreef ik een blog over de mooiste Oostblokhotels. De inspiratie voor dat blog kwam van Hotel Britanika in Kaunas, Litouwen. Maar dat het een hotel was, of ooit gepland was dat te worden, laat staan wat de naam was, dat wist ik nog niet toen ik op zoek ging naar het verhaal achter een intrigerend onafgebouwd megagebouw nabij de binnenstad van Kaunas, Litouwen. Intourist Hotel Britanika dus. Een heel verhaal.

Ik kwam het onaffe hotel tegen tijdens een wandeling van het station van Kaunas naar mijn hotel. Het gebouw is nauwelijks te missen, mocht je ooit Kaunas bezoeken. De wandeling voerde langs het Ramybės Park, met het oude kerkhof van Kaunas, waarna ik linksaf Kęstučio Gatve insloeg. Op de hoek daarvan staat het aartslelijke Kulturpalast, Kauno kulturos centras. In de straat vind je ook een leuke stoffige platenzaak met veel eighties muziek en Litouwse en Poolse jazz.

Even verderop doemde het betonskelet op van megahotel Britanika. De bouw is ongeveer gestopt op het moment dat alle betonnen prefabelementen waren opgestapeld. Je kunt je al een goede voorstelling maken van hoe het hotel eruit moest komen te zien.

Hotel Britanika (niet afgebouwd) | Kaunas Litouwen
Hotel Britanika (niet afgebouwd) | Kaunas Litouwen

De bouw van het hotel begon in 1986, maar door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is het hotel nooit voltooid. Het moest zo’n typisch buitenproportioneel Oostblokhotel worden met veertien verdiepingen en 500 kamers, uiteraard gerund door het staatsreisbureau van de Sovjet-Unie, Intourist.

In de jaren tachtig werd de binnenstad van Kaunas gemoderniseerd onder leiding van A. Steponavičius. Bij die moderniseringsronde hoorde ook de bouw van een monsterhotel, want dat had Kaunas – een respectabele stad met bijna 300.000 inwoners en bovendien vóór WOII kortstondig de hoofdstad van Litouwen – nog niet. Het werd niet als een probleem gezien dat een hotel van die grootte niet echt paste bij de omliggende overwegend lage historische bebouwing.

Op een Litouws blog stuitte ik op foto’s van de originele ontwerpen van Hotel Britanika. Het eerste ontwerp ziet er prachtig uit en lijkt met zijn golvende gevel te zijn geïnspireerd op het werk van Braziliaanse meesterarchitect Niemeyer. Ontwerp twee doet me met zijn gestapelde buizen denken aan het conservatorium van Montreuil, Parijs. Beide ontwerpen werden afgeschoten omdat de bouw te ingewikkeld zou zijn, en vast ook te duur.

Maar ook het definitieve ontwerp, waarvan de contouren herkenbaar zijn in de gestapelde prefab betonelementen, is puur en prachtig laat socmod design. Helaas is het nooit gerealiseerd, maar misschien was het plan wel beter dan de uitvoering, was die er ooit van gekomen.

Hotel Britanika | Kanuas | Litouwen
Definitief ontwerp Hotel Britanika | Kaunas | Litouwen | Bron: Pamirsta.lt

De recente plannen om het hotel in aangepaste vorm af te bouwen, of af te breken om er iets anders neer te zetten, zijn nooit rond gekomen. Het waren ook wel hele wilde, welhaast utopische plannen en er waren niet bijzonder betrouwbare investeerders bij betrokken. Rechtszaak na rechtszaak volgde, begin 2020 mislukten de laatste pogingen.

Inmiddels mag Britanika zich al jaren verheugen in de belangstelling van urban explorers, liefhebbers van architectuur in ontbinding en party people die op zoek zijn naar een leuke alternatieve locatie voor een dance event. Er zijn genoeg waaghalzen die zich niet laten tegenhouden door de roosters, hekken en kettingen, getuige de graffiti overal in het gebouw die je ziet op de foto’s op Pamirsta.lt.

Na nog wat verder spitten op het wereldwijde web kwam ik terecht op Facebookgroep Viešbutis Britanika. Er blijkt in september 2019 tijdens een open monumentendag een legale rave te zijn geweest op het dak van Britanika. Dat levert te gekke foto’s; wat een gebouw en wat een uitzicht! Een rave op grote hoogte klinkt voor mij als hoogtevrezer niet echt als een goed plan, maar ik was graag binnen wezen rondstruinen in Intourist Hotel Britanika.

Snelle feiten Hotel Britanika, Kaunas
Start bouw: 1986
Architect: Henrikas Balčiūnas

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s