‘In tijden van afnemend licht’ is een van de mooiste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Het boek werd in Duitsland in 2011 bekroond met de Deutscher Buchpreis

De stijl is prachtig, de beelden die worden neergezet zijn vol warmte, geur en kleur. Mooie gedetailleerde beschrijvingen van het dagelijks leven. Soms hilarische, soms ontroerende dialogen. De vertaling is uitstekend.

Het is  een familiegeschiedenis die de periode van 1952 tot 2001 bestrijkt: van het prille begin van de DDR tot het einde ervan, en ook de veelbewogen periode die er op volgde komt aan bod. De geschiedenis loopt van Mexico via Siberië naar Neuendorf in de DDR en beslaat vier generaties (als je ook de korte bijdrage van ((achter)(klein))zoon Markus meetelt).

Doordat het verhaal telkens vanuit het perspectief van een ander familielid is geschreven, leer je de familie – door de geschiedenis getekend, met diepe geheimen en rare nukken – steeds beter kennen. Deze wisseling van perspectief (zes keer) wordt op fantastische wijze toegepast bij de beschrijving van de negentigste verjaardag van Wilhelm Powileit, een gevierde DDR-held die lijdt aan alzheimer, maar ja, DDR-helden lijden niet aan alzheimer. De Muur staat op springen, kleinzoon Alexander is net naar het Westen gevlucht en de familie draait door. Het wordt een feest om niet snel te vergeten.

In tijden van afnemend licht
Eugen Ruge
349 pagina’s
➜ 2011
➜ Uitgever: de Geus
➜ ISBN: 9789044520897
➜ ★★★★★
🔗 Lees mijn blog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s