‘Modern forms’ van de Zwitserse fotograaf Nicolas Grospierre is een mooie staalkaart van wat er wereldwijd aan modernistische architectuur te vinden is. Het boek staat vol met prachtige foto’s van de meest bizarre futuristische gebouwen, bijna 200 in totaal. Een aantal van de gebouwen die in het boek staan zijn ook op deze site te vinden. 

De meeste foto’s zijn genomen in Oost-Europa of een van de voormalige Sovjet-Republieken, maar ook de Verenigde Staten, Beiroet, Israël en Brazilië komen erin voor. Polen – waar Grospierre woont – en de Baltische staten zijn goed vertegenwoordigd. 

Voor Grospierre is modernistische architectuur de belichaming van vooruitgang, een groots maar mislukt ideaal, maar wel een van het nobele soort. Zijn werk moet niet worden gezien als kritiek op dit vooruitgangsideaal, maar meer een poging om te laten zien waar het mis is gegaan.   

Het is een heerlijk bladerboek voor elke fan van modernistische architectuur. Wel behoorlijk aan de prijs: 50 euro.    

Modern Forms: A Subjective Atlas of 20th-Century Architecture
Nicolas Grospierre
➜ 224 pagina’s, 186 kleurenfoto’s
➜ 25 x 29 cm (hardcover)
➜ 2018
➜ Uitgever: Prestel Publishing
➜ ISBN: 9783791382296
➜ Prijs: €40
➜ ★★★★
🔗 Lees mijn blog


   

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s