Tijdens mijn week vakantie in Georgië las ik De kat en de generaal van de Georgische meesterschrijfster Nino Haratischwili. Altijd goed om een boek te lezen dat aansluit bij de plek waar je bent. Alhoewel… De kat en de generaal speelt grotendeels in Duitsland en Tsjetsjenië, maar Georgië en Georgiërs nemen een belangrijke plaats in. Het is een heftig boek met huiveringwekkende scenes die weinig aan de verbeelding overlaten. Het is een thriller in romanvorm, of een roman met thrillerachtige elementen. Een thriller met een open einde. Of verklap ik nu te veel?

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van de Kat (een Georgische actrice die naar Berlijn is gemigreerd), de Generaal (de Russische oligarch Alexander Orlow) en de Kraai. De Kraai is niet in de titel opgenomen, maar wel afgebeeld op de omslag. De Kraai is een Duitse onderzoeksjournalist die zich heeft vastgebeten in de wereld van de eerste generatie Russische oligarchen, of eerste… het waren vaak de aloude partijbonzen die ook op de puinhopen van de Sovjet-Unie weer prima wisten hoe ze hun macht en rijkdom konden voortzetten of uitbreiden.

Haratischwili weet de cynische nietsontziende wereld van extreme rijkdom en extreem geweld die in de jaren negentig opkwam prachtig neer te zetten. Ze schrijft in kleurrijke beelden en prachtige vaak alinea lange zinnen. Net als in Het achtste leven van Brilka – Haratischwili’s bestseller uit 2018 en ook een absolute aanrader van 1280 epische pagina’s – wordt het verhaal gelardeerd met droge historische feiten, die voor extra diepgang zorgen en goed zijn voor menige aha-erlebnis.

Je krijgt een beeld van de smerigste gruwelijkheden tijdens de oorlog in Tsjetsjenië en van de huidige situatie aldaar, met een murw geslagen bevolking die meedoet aan een opgelegde schijnverering van Poetin. Ook word je meegenomen in de wereld van de Kaukasische migranten in Berlijn, met alle onzekerheid, heimwee en ontworteling die daarbij horen.

Het verhaal begint in Tsjetsjenië. Het Tsjetsjeense meisje Noura droomt van vrijheid. Ze wil het bergdorpje met al zijn tradities en geblauwdrukte levens verlaten. Als de Russen in 1995 Tsjetsjenië binnenvallen en overgaan tot moord, marteling en intimidatie, wordt ook Noura kind van de rekening. De Generaal is daarbij betrokken.

Hij wil boete doen voor zijn schuld, en voor zijn overleden dochter. Hij wil de andere schuldenaren ook confronteren met hun schuld. De Generaal heeft hiervoor journalist de Kraai nodig, en de Kat, de Georgische actrice die als twee druppels water op Noura lijkt. Daar begint het verhaal te rollen.

Om de een of andere reden kostte het me zeker 150 pagina’s om in het verhaal te komen. Het was het enige boek dat ik bij me had; thuis was ik ongetwijfeld in een ander boek begonnen. Maar daarna werd ik meegesleurd in het verhaal en in de personages. Met veel vaart, inlevingsvermogen en oog voor detail neemt Haratischwili je mee naar een thrillerachtige climax. Het doorbijten meer dan waard!

De kat en de generaal
Nino Haratischwili
➜ 680 pagina’s
➜ September 2019
➜ Uitgever: Meridiaan Uitgevers
➜ ISBN: 9789025453336
➜ ★★★★
🔗 Lees mijn blog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s