Jelle Brandt Corstius reist samen met kunstenaar Aldo van de Broek en grafisch ontwerper Fabian Hahne met de BAM-spoorlijn – Bajkal Amoer Magistrale – ruim 4.000 km van niets naar niets. Een bizarre tocht over de permafrost en door naaldwouden, langs plaatsjes die er niet hadden moeten zijn.

Tijdens het treinen in Rusland maak je, tussen het ontberen door, als vanzelf bizarre dingen mee en kom je vreemdsoortige types tegen. JB, de koning van de Sovjet-anekdote, weet dat allemaal weer kleurrijk en grappig neer te zetten. Het blijft verder wel een reis van niets naar niets. De ontmoetingen en anekdotes zijn een stuk saaier dan die in ‘Kleine landjes’ en ‘Rusland voor gevorderden’. Ook een kunst om niets zo mooi te beschrijven. Zoals JB ergens schrijft (in mijn woorden): Je zou het niet zeggen, maar de Russen zijn eigenlijk bijzonder mindful, zoals ze tijdens de reis de tijd verbeiden, gezeten in hun verplichte ‘treinwansie’.

De BAM-reis met de drie kunstenaars zou een Gesamtkunstwerk moeten opleveren. De rol van zijn reisgenoten is klein. JB neemt geluiden op voor ooit – wat er mee is gebeurd, blijft een raadsel – observeert en schrijft. Aldo maakt portretten met houtskool (waar is de fixeer??), Fabian fotografeert.

De vormgeving van het boekje is mooi en sober, maar de toegevoegde waarde van de foto’s en portretten is minimaal. Te weinig, te klein. Ik hoop dat er nog een tentoonstelling komt waar de bijdragen van beide kunstenaars beter uit de verf komen. De volgende keer make JB weer een aloud Einheitskunstwerk als de sublieme Sovjet-anekdotist die hij is.

BAM: een reis van niets naar niets
Jelle Brandt Corstius
➜ 130 pagina’s
➜ Oktober 2019
➜ Uitgever: Das Mag Uitgeverij B.V.
➜ ISBN: 9789493168046
➜ ★★★
🔗 Lees mijn blog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s