Er zijn weer drie nieuwe boeken toegevoegd aan de Oostblog Bieb. Monotowns is een prachtig vormgegeven fotoboek van Zupagrafika over monotowns in Rusland, ‘Socialist modernism in Poland’ is de nieuwste uitgave van BACU, met een dwarsdoorsnede van socialistische gebouwen en structuren in Polen. ‘Soviet signs and street relics’ van FUEL is een fotofeest der herkenning voor wie ooit heeft gereisd in een van de voormalige Sovjetrepublieken.

Monotowns – Soviet Landscapes of Post-Industrial Russia -Zupagrafika

Monotowns brengt op sublieme wijze het leven in beeld van de mensen die wonen in de vele monotowns die Rusland rijk is: steden die zijn gebouwd rond of naast een mijn. Soms heel letterlijk, zoals Mirny, gelegen naast een ruim 500 meter diep en 1000 meter breed gat dat gegraven werd om kimberlite diamant te delven. Je kunt je zo voorstellen dat je op een ochtend wakker wordt en de halve stad de mijn in blijkt te zijn geschoven. De meeste monotowns liggen op plekken waar niemand wil wonen: diep in Siberië of nabij de Poolcirkel. Sommige zijn begonnen als goelag: als niemand er naartoe wil, dwing je ze gewoon.

Zoals altijd is de vormgeving bij Zupagrafika dik voor mekaar. De soms surrealistische foto’s stralen een rust en soberheid uit. Vervallen gebouwen, roetpluimen, ruimte te over, Sovjet winter wonderland. Per Monotown worden oorsprong en huidige situatie beschreven. Monotowns is zoals alles van Zupagrafika de aanschaf helemaal waard.

Monotowns – Soviet Landscapes of Post-Industrial Russia
Zupagrafika, foto’s Alexander Veryovkin
➜ 191 pagina’s
➜ 17 x 24 cm
➜ 2021
➜ Uitgever: Zupagrafika
➜ ISBN: 9788395057489
€22
➜ ★★★★★

Socialist Modernism in Poland – BACU

‘Socialist modernism in Poland’ is in design een beetje de Oostblokversie van Monotowns. Het is een fijn bladerboek ter grootte van een elpeebox, in oplage 800 uitgegeven en behoorlijk aan de prijs. Polen is een topper waar het gaat om socialistische modernistische architectuur uit de periode 1955 tot 1989. Bij sommige gebouwen ben ik ook zelf langs geweest, en er staat genoeg moois in waar ik zeker nog eens langs wil.

Na een introductie over de geschiedenis van de socialistische architectuur in Polen, worden 80 bouwwerken getoond. Veel informatie per gebouw wordt er niet gegeven, de foto’s zijn helemaal #nofilter. Zo #nofilter dat je op sommige foto’s als je goed kijkt zwervers ziet liggen in een donkere hoek. De getoonde gebouwen zijn ook te vinden op de kaart van de gekoppelde website socialistmodernism.com. Via QR-codes kan je direct naar je gebouw van keuze zappen, maar de kaart werkt slecht op mobiel, en ook op desktop trouwens. Ik heb een zwak voor BACU en hun streven naar vastlegging van de socialistische nalatenschap in het voormalige Oostblok, dus ik sponsor ze graag, maar dit is wel een boek voor de echte liefhebber.

Socialist Modernism in Poland - BACU
Socialist Modernism in Poland – BACU

Socialist Modernism in Poland
Dumitru Rusu
➜ 194 pagina’s
➜ 26 × 28,5 cm
Engels en Pools
➜ 2021
➜ Uitgever: BACU, Urbanica Griup, Roemenië
➜ ISBN: 9786069509753
€63
➜ ★★★★

Soviet Signs and Street Relics - FUEL
Soviet Signs and Street Relics – FUEL

Soviet Signs and Street Relics – Jason Guilbeau

‘Soviet signs and street relics’ vind ik een wat mindere uitgave van de erg toffe reeks van Sovjetfotoboeken van de Britse uitgeverij FUEL. De foto’s van MIG-straaljagers in het wild, maffe gemeenteborden en monumenten zijn niet echt top en ademen niet de urgentie: ik moet gezien worden. Als je dan toch een boek als dit wilt, koop dan Sovjet Buss Stops. Ook van FUEL. Of doe eens gek en bestel bij het Poolse Zupagrafika ‘Monotowns’.

Soviet Signs and Street Relics
Jason Guilbeau
➜ 194 pagina’s
➜ 16 x 20 cm
➜ 2020
➜ Uitgever: FUEL
➜ ISBN: 9781916218406
€30
➜ ★★★

Naar alle fotoboeken van de Oostblog Bieb

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s