Wandeling langs Roemeense modernistische architectuur van Iași
Ceaușescu heeft door zijn beleid van sistematizarea (systematisering) het aangezicht van veel historische steden, en van het platteland, verkracht. Oude gebouwen, historische centra, pittoreske boerderijen: alles moest wijken voor zijn grootheidswaanzinnige plannen. Ook het historische hart van Iași werd vervangen door een hart van beton. De Roemeense variant op socialistisch modernisme. Deze wandeling voert langs die ‘nieuwe’ gebouwen, die hun geheel eigen schoonheid hebben. Voor wie ervan houdt natuurlijk.
Klik in de balk boven de kaart op het pijltje (links) voor een overzicht van de gebouwen en objecten en de route. Klik op het vierkant rechts om de kaart in een volledig venster te openen.
Hotel Moldova
De wandeling start voor Hotel Moldova, een brutalistische kolos met een bijpassend interieur van massief eiken en marmer. Neem vooral ook even een kijkje binnen.

Bloc, paleis, bloc
Sla vanuit het hotel rechtsaf en direct nog een keer rechtsaf, de Strada Panu Anastasie in. Aan je rechterhand kom je achtereenvolgens langs Bloc Moldova, het Paleis van Justitie, Bloc Muntenia en Bloc Ghica-Voda. Als je van creatief met beton houdt, dan ben je in deze straat helemaal op je plek. De arcades van Bloc Ghica-Vodamet zijn indrukwekkend met hun zware met marmer belegde zuilen en vloermozaïeken. De andere kant van de weg wordt over honderden meters geflankeerd door woonflats.
Banca Romanesca
Loop een stukje terug en sla de Strada Sfântul Lazăr in. Aan je rechterhand staat de Banca Romaneasca, een imposant gebouw met veel mooie details in de afwerking, met betonnen kruizen – een terugkerend stijlelement van alle Blocs in de buurt – en ook weer veel marmer. Houd de bank aan je rechterhand en sla dus twee keer rechtsaf. De tweede keer is een oprit die je naar een betonnen pleintje leidt achter de Banca Romanesca.

🔗 Lees meer over Hotel Moldova, Paleis van Justitie en Banca Romaneasca
Kindetheater Luceafărul Theater
Je loopt achter het Paleis van Justitie langs en komt uit achter het Luceafărul Theater, een kindertheater genoemd naar de avondster. Het is een maf gevormd gebouw, bekleed met verschillende soorten marmer. Neem ook hier binnen een kijkje. De kroonluchters zijn briljant en er zijn veel mooie details te zien. Er is ook een fijn terras op het plein voor koffie of lunch.
🔗 Lees meer over het Luceafărul theater

Neogotische Cultuurpaleis van Iași
Steek door naar het park rond het Cultuurpaleis – Palatul Culturii – van Iasi. Dit is een van de weinige gebouwen die geen slachtoffer is geworden van de systematisering. Het is geen Kulturpalast van de socialistische stempel, maar begin vorige eeuw in authentiek neogotische stijl gebouwd. Nu huizen er vier historische musea in het paleis, waar je je kunt verliezen in de roemrijke geschiedenis van Moldavië, het vorstendom dat ooit delen van Roemenië, het huidige Moldavië en Oekraïne omvatte. Stefan de Grote (Ștefan cel Mare) was van 1457 tot 1504 koning van Moldavië en wordt nog steeds gezien als een grote held. Pleinen en boulevards met zijn naam zie je in elke stad in de regio.
Snelle feiten Cultuurpaleis Iasi
➜ Bouwjaar: 1906-1925
➜ Architect: Ion Berindei
Universiteit in modern beton
Loop verder door het park rond het Cultuurpaleis richting Strada Sfântul Lazăr en sla op die straat rechtsaf, richting de Bahlui-rivier. Langs de rivier staat een hele rits gebouwen van de Technische Universiteit. Modernistische gebouwen, veel beton, maar in de details ook veel verwijzingen naar regionale bouwtradities. Op een van de muren van het gebouw van de Faculteit Bouwkunde prijkt een groot mozaïek.

🔗 Lees meer over de Technische Universiteit van Iasi
Vierkant hoofdkwartier
In de huidige Prefectuur huist het gemeentebestuur en het bureau voor statistiek. Voorheen was dit het hoofdkwartier van de communistische partij. Een mozaïek siert de entree aan de Panu-straat. Het is een volledig symmetrisch vierhoekig gebouw met aan alle zijden een entree.
Snelle feiten Prefectuur (voorheen hoofdkwartier van de Communistische Partij)
➜ Bouw: 1964-1970
➜ Architect: Nicolae Vericeanu
Loop de Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt in, de Stefan de Grote Boulevard, een voetgangersstraat met veel restaurants en terrassen. Er zijn ook veel kerken te bewonderen en het Nationaal Theater grenst aan deze boulevard. Verderop de boulevard is de historische bouw vervangen door inmiddels niet meer zo moderne sistematizarea-bouw.

Bloc aan Strada Arcu | Iasi | Roemenië Bloc aan Strada Arcu | Iasi | Roemenië Flats Bloc B1 | Iasi | Roemenië Flats Bloc B1 | Iasi | Roemenië
Monument voor de Onafhankelijkheid
Loop via de Strada Arcu – met een fotogenieke flat die is bekleed met betonplaten – richting het Plein van de Onafhankelijkheid – Piața Independenței, met een monument in typisch Roemeense socialistisch realistische stijl.

Het Monument voor de Onafhankelijkheid is opgericht voor de viering van de honderdjarige onafhankelijkheid van Roemenië in 1977. Het is gemaakt door een kunstenaarsechtpaar: mevrouw Manole-Adoc ontwierp het vrouwenbeeld, meneer Adoc de bas-reliëfs op de sokkel. Op de sokkel staat in het Roemeens het credo ‘Onafhankelijkheid als som van ons historische leven’. Dat is niet altijd zo geweest. Hoe dit zo gekomen is? Lees mijn blog.
🔗 Lees meer over het Monument voor de Onafhankelijkheid

Snelle feiten Monument voor de Onafhankelijkheid (Statuia Independenței)
➜ Beeldhouwers: Gabriela Manole-Adoc en Gheorghe Adoc
➜ Bouw: 1978-1980
➜ Hoogte: 17 meter