Het net verschenen Brutal East volume 2 is het vervolg op Brutal East uit 2017. Beide boeken staan vol met bekende en minder bekende gebouwen in bouwpakketvorm. In volume 2 krijg je er negen, met onder meer het legendarische Buzludzha (het monumentale vliegende-schotelhuis van de Communistische Partij van Bulgarije), de luchtbrugflats van Tbilisi en de uiterst brutalistische studentenhuizen van de Universiteit van Skopje.

De bouwpakketten zijn prachtig vormgegeven en makkelijk in elkaar te zetten. Laat dat maar aan Zupagrafika over! Je kunt de gebouwen eenvoudig langs de kartellijnen uit het karton duwen en de vouwlijnen zijn ook voorgestanst. Per gebouw zijn de snelle feiten opgenomen – architect, geschiedenis, bouwjaar – maar het gaat natuurlijk om het bouwen zelf.

Het eerste deel van Brutal East, dat als Brutal East Set samen met volume 2 kan worden gekocht, stamt uit 2017 en hiervoor moet je iets beter je best doen: zelf knippen en zelf vouwlijnen maken. Een pritstift, een schaar, een dartpijl voor het aanbrengen van de vouwen, meer is er niet nodig. Ja, enig geduld.

In volume 1 (dat gewoon Brutal East heet, maar bij verschijnen van volume 2 volume 1 werd) zijn zes iconische gebouwen opgenomen, waaronder drie waarover ik in blogs heb geschreven: het sportpaleis van Vilnius, torenflat Romanita in Chisinau en de wc-brilflats van Wroclaw. De bouwpakketten van Brutal East: een prima besteding van je donkere lange lockdown-avonden.

The making of… the Rudo Buildings | Oostelijke Stadspoort van Belgrado | Servië

Brutal East volume 2
Zupagrafika
➜ 72 pagina’s
➜ 24 x 32 cm
➜ 2021 (volume 1: 2017)
➜ Uitgever: Zupagrafika
➜ ISBN: 9788395057496
➜ €24 (als Brutal East set, samen met vol. 1: €39)
➜ Website Zupagrafika
➜ ★★★★

De gebouwen in het echt

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s