De Italiaanse fotografen Roberto Conte en Stefano Perego brachten eerder bij FUEL het fantastische fotoboek Soviet Asia uit. Ook hun nieuwe fotoboek Brutalist Italy mag er zijn. Hiervoor reisde het tweetal afgelopen jaren kriskras door Italië om al die betonnen monsters vast te leggen. Dat het wel snor zit met de fotografie als deze twee heren zich erover ontfermen, is voor hun volgers geen verrassing.

De foto’s worden voorafgegaan door een inleiding in Engels én Italiaans van Adrian Forty van de University College London. Italië moest na de Tweede Wereldoorlog ook in de architectuur afstand nemen van haar fascistische verleden. Een van de resultanten was een uiterst brute vorm van brutalisme die me aan ‘Joegoslavisch’ brutalisme doet denken. Niks geen braaf Hollands polderbrutalisme, maar gebouwen in de meest bizarre vormen in ultraruw beton.

Het Havengebouw van Napels dat de cover siert is zo’n gebouw waarvan je denkt: hoe heeft dit kunnen gebeuren? En wat fijn dat het er is. Italië heeft ook een sterke traditie van brutalistische kerkenbouw en voor de stadions en sportcentra zijn ook tonnen beton vergoten. Nooit geweten dat San Siro in Milaan zo’n bruut juweeltje is. Ehm… Een brute juweel. Zelfs in Venetië kan je in je gondel langs een betonnen sporthal varen. En er staat ook een fantastisch partizanenmonument in het boek. Ook heel Joegoslavisch.

Brutalist Italy is een mooie toevoeging aan de behoorlijk fantastische FUEL-collectie, in zijn typische horizontale oriëntatie en formaat: 16 x 20 cm. Een soort mini-koffietafelboek. Dat er nog maar veel ‘Brutalist …‘ mogen verschijnen.

 

Fotoboeken: Soviet playgrounds, The Tenants en Dacha

In 2023 bracht de Britse uitgever FUEL ‘Dacha’ uit, met honderden foto’s van de inmiddels bedreigde wereld van de Dacha, het Russische equivalent van het tuinhuisje. In 2022 bracht Zupagrafika twee fraai vormgegeven boeken uit: ‘The Tenants’, waarin de bewoners van verschillende iconische Oostblokflats aan het woord komen. En ‘Soviet Playgrounds’, waarin de ‘playful landscapes…

Lees Meer

Boekentips: Schuilplaats voor andere tijden en De glazen tuin

De veelgeprezen boeken ‘Schuilplaats voor andere tijden’ van Georgi Gospodinov (Bulgarije) en ‘De glazen tuin’ van Tatiana Ţîbuleac (Moldavië) zijn beide boeken met een enorme rijkdom aan ideeën, beelden en metaforen. En een feest om te lezen.

Lees Meer

Na ons – stilte – Arnold Pronk en Martin Bruining

‘Na ons – stilte’ is het fraai vormgegeven resultaat van een ware labour of love van historicus Arnold Pronk en fotograaf Martin Bruining. Ze reisden langs ruim 100 van de 159 raketbases en lanceerplatformen aan de grenzen van de Sovjet-Unie, of wat er van over is. ‘Na ons – stilte’ is meer dan een fotoboek`:…

Lees Meer

De Kremlinfluisteraar – Giuliano da Empoli

Da Empoli schreef met De Kremlinfluisteraar een non-fictieroman. De verteller, Vadim Baranov, is losjes gemodelleerd naar topadviseur en Kremlinfluisteraar Vladislav Soerkov, de spindoctor van Vladimir Poetin. Het verhaal is spannend en vlot geschreven, dus geen straf om je al lezend te verdiepen in de absurde sadistische machinaties achter Poetins macht.

Lees Meer

Plaats een reactie