Kremlinfluisteraar Vladislav Soerkov was lange tijd de spindoctor van Vladimir Poetin. Hij zette Poetin persoonlijk op het schild waar Jeltsin vanaf was gevallen. Hij zette de beangstigende processen in werking die de Tsaar tot de dag van vandaag op dat schild houden. Da Empoli schreef met De Kremlinfluisteraar een non-fictieroman. De verteller, Vadim Baranov, is losjes gemodelleerd naar Soerkov, die topadviseur, vicepremier en hoofd van de presidentiële staf was. Het boek helpt je te begrijpen wat er momenteel in Rusland en op het wereldtoneel gaande is. Het is spannend en vlot geschreven, dus geen straf om je al lezend te verdiepen in de absurde sadistische machinaties achter Poetins macht.
Het verhaal begint een beetje vreemd met een online ontmoeting tussen een westerse journalist – Da Empoli naar ik aanneem, die Soerkov ook echt heeft ontmoet en gesproken – en Baranov, die uitmondt in een offline ontmoeting in de datsja van de Kremlinfluisteraar. Daar begint hij een monoloog die het verhaal van het boek vormt.
Veel bekende figuren passeren de revue: Priogozjin, de voormalige chefkok van Poetin en nu de grote man achter Wagner. Zoldastanov, de leider van de motormaffiabende de Nachtwolven, die gruwelijk hebben huisgehouden in de Donbas en door Baranov naar voren werden geschoven om patriottisch stemmende activiteiten voor de Poetinjeugd te organiseren. Ook oligarchen als Michail Chodorkovski en Boris Berezovski – de laatste knoopte zich in exile in Londen op met zijn stropdas, hmmm hmmm… – spelen een belangrijke rol. Ook Eduard Limonov, die samen met Garri Kasparov de oppositie vormde, en en zelfs Pussy Riot komen voorbij. En aan het einde van het boek duikt Aleksandr Doegin op, de Kremlinfilosoof waar je erg weinig meer van hoort sinds zijn dochter vorig jaar in Rusland omkwam door een autobom die voor hemzelf bedoeld was.

Om dit blog af te ronden check ik (31 maart 14:18 uur) nog even de website van de uitgever. Blanco! Erg vreemd. Zou het zo zijn dat Poetins trollenleger in actie is gekomen? Gewoon om een beetje te sarren, omdat het kan, en omdat De Kremlinfluisteraar – meer dan de Tsaar lief is – een inkijkje geeft in wat er in het Kremlin gebeurt en in het hoofd van de Tsaar omgaat? Alleen al het feit dat dit scenario in mijn hoofd opkomt geeft te denken. Update 15:13: de website is weer beschikbaar!
Baranov was met Igor Setsjin – met bijnamen als ‘de grijze kardinaal’, ‘de engste man op aarde’, ‘Darth Vader’ of ‘Poetins boze waakhond’ aldus RTL Nieuws – een van de belangrijkste adviseurs van Poetin. Dit tot het moment dat hij een aantal jaren terug uit beeld verdween. Maar hij had het blijkbaar zo goed gedaan en was dermate ongevaarlijk dat hij niet uit een raam hoefde te vallen.
Baranov hielp de Tsaar, zoals Poetin in het boek wordt genoemd, om de eerste generatie oligarchen uit de jaren negentig – zeker die met politieke aspiraties – te vervangen door Poetingetrouwen, vaak tsjekisten, ‘vrienden’ uit Poetins KGB-tijd. Zij waren acuut miljardair op het moment dat ze een van de vele gigantische staatsbedrijven in eigendom kregen. Voorwaarde was wel dat ze hun kop hielden, zich niet met politiek bemoeiden en Poetin onvoorwaardelijk steunden.
Baranov was bij alle belangrijke momenten als spindoctor betrokken: bij de gezonken atoomonderzeeër Koersk, de MH17 die uit de lucht werd geschoten, de false flag aanslagen in Rusland die het startsein vormden voor het platbombarderen van Grozny, de bezetting van delen van Georgië en Oekraïne en de Olympische Spelen in Sotsji, waar hij de opening voor regisseerde. Hij was ook degene die het belang van controle over de media zag, en van nepnieuws, trollenlegers en algoritmes. Alles om woede te creëren, twijfel en angst te zaaien en om extreem geweld te rechtvaardigen. Baranov zegt tegen Prigozjin dat het werkt: gedraag je verdacht en ontken alles op ongeloofwaardig wijze (MH17, Oekraïne etc.). ‘Chaos als vriend en als enige optie.’
Baranov bedacht ook de soevereine democratie en de verticale macht als eufemismen voor Poetins KGB-dictatuur, met geweld als enige bestaansreden. Kasparov zegt in het boek over die soevereine democratie uiterst treffend dat die voor de democratie hetzelfde betekent als de elektrische stoel voor de stoel.
Da Empoli biedt een angstwekkend inkijkje in de morbide geest van de Tsaar. Dat biedt weinig hoop voor de toekomst. Als Stalin door de Russen wordt verkozen tot Rus van de Eeuw (niet vergeten, wij kozen in 2004 Pim Fortuyn als Grootste Nederlander aller tijden) ziet de Tsaar dat dat niet ondanks diens slachtpartijen is, maar juist dankzij. Iemand – of een heleboel iemanden – fusilleren voor ‘sabotage’ biedt de woede onder de bevolking een uitlaatklep. Dat is een stuk makkelijker dan de werkelijke problemen oplossen. Elders klinkt uit de mond van de Tsaar de parabel van de zwerver, de armoedzaaier wiens enige wapen om zijn waardigheid te bewaren het inboezemen van angst is. En die armoedzaaier is geen persoon.
Extreme groepen van links tot rechts worden door Baranov tegen elkaar opgezet. Homoactivisten tegenover patriottische ‘puritanisten’, dierenbeschermers tegenover jagers, Black Power tegenover racisten. Alles voor de haat. ‘Wij hebben geen voorkeuren’, zegt hij bijna trots. Baranov vindt het fantastisch als Pussy Riot een punkmis afsteekt in de Verlosserskerk: de haat aan de andere kant van het spectrum explodeert, Poetin stijgt weer een paar procent in de peilingen als de dames worden opgepakt.
Ook in Nederland hebben we te maken met een lightversie van dit fenomeen. De kloof verdiept zich, zeker op de social media wordt de verdediging van de ingenomen stellingen extremer, de haat hatelijker. Het is oorlog maar niemand die het ziet schreef Huib Modderkolk onder meer hierover.
Rusland is volgens de Kremlinfluisteraar de nachtmerriemachine van het Westen. Uiteindelijk ontwaakt de westerling en ziet: achter de schermen zijn de Russen heer en meester van de nieuwe wereld! Mede mogelijk gemaakt door Silicon Valley, artificial intelligence en algoritmes, versterkt door complottheorieën’ die de macht groter maken dan ze is. De zwakste schakel in de bestendiging van de macht is de mens. Pas als die macht wordt bewaakt door machines dan is macht in absolute vorm mogelijk, zo wordt er gefilosofeerd. Kortom: als je behoefte hebt aan een makkelijk gezellig boek, dan is De Kremlinfluisteraar hem niet. Maar als je geïnteresseerd bent in wat er achter de schermen in Rusland speelt, en dat gegoten in een spannend smakelijk opgediend verhaal over macht en oorlog zonder vrede, lees dan dit boek.
De Kremlinfluisteraar
Giuliano da Empoli
➜ 254 pagina’s
➜ Oktober 2022
➜ Uitgever: Atlas Contact
➜ ISBN: 9789025473891
➜ €23
➜ ★★★★★
Alle boekenblogs
Terugblik boekpresentatie BRUUT in Thomaskerk
In een lekker volle Thomaskerk op de Zuidas van Amsterdam is donderdag 25 mei ‘BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland’ gepresenteerd. In de bruutste kerk van Nederland was de boekverkoper…
Lees MeerBestel nu jouw BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland
BRUUT: Atlas van het brutalisme in Nederland is vanaf heden te koop en te bestellen. De reacties van de kopers zijn onverdeeld positief! Als je voor 21 augustus bestelt, gaat er een…
Lees MeerNa ons – stilte – Arnold Pronk en Martin Bruining
‘Na ons – stilte’ is het fraai vormgegeven resultaat van een ware labour of love van historicus Arnold Pronk en fotograaf Martin Bruining. Ze reisden langs ruim 100 van de 159 raketbases…
Lees MeerBoekentips over Oekraïne
Vandaag een jaar geleden viel Rusland met veel militair vertoon Oekraïne binnen. De inval was geen verrassing. De enorme troepenopbouw aan de grens, de desinformatieoorlog die al jaren gaande was en de…
Lees MeerAankondiging: een kloek boek over de bruutste gebouwen van Nederland
De contracten zijn getekend, de contouren geschetst, de eerste concepten geschreven. Als alles volgens plan verloopt ligt het boek – werktitel ‘Bruut: brutalistische architectuur in Nederland’ – rond mei 2023 in de…
Lees MeerAleksandra – Lisa Weeda
‘Aleksandra’ van Lisa Weeda is een fantastisch boek. ‘Aleksandra’ is een familiegeschiedenis van een eeuw dat speelt in een land dat opgeslokt wordt door de Sovjet-Unie. Het boek is uiterst realistisch beschreven,…
Lees MeerVrij: opgroeien aan het einde van de geschiedenis – Lea Ypi
In ‘Vrij’ groeit Lea Ypi op aan het einde van de geschiedenis van de socialistische heilstaat Albanië. Ypi geeft een intiem inkijkje in de leefwereld van een kind dat opgroeit met een…
Lees MeerCCCP Underground – Frank Herfort
Voor CCCP Underground – metro stations of the Soviet era legde de Duitse fotograaf Frank Herfort honderden metrostations in de voormalige Sovjet-Unie vast. Het resultaat mag er zijn: prachtige verstilde foto’s die de…
Lees MeerBrutal East: bouw je eigen brute stad
Het net verschenen Brutal East volume 2 is het vervolg op Brutal East uit 2017. Beide boeken staan vol met bekende en minder bekende gebouwen in bouwpakketvorm. In volume 2 krijg je…
Lees MeerBalkan boekentips: Herkomst, De reparatie van de wereld en Balkan blues
Drie Balkan boekentips: in ‘Herkomst’ vertelt Saša Stanišic op prachtige wijze over zijn toekomst (Duitsland) en herkomst (Joegoslavië). Kempf (‘De reparatie van de wereld’) is een etnische Duitser uit het Koninkrijk Joegoslavië…
Lees MeerDe ruimte van Hertzberger, een portret – Christien Brinkgreve
Op zaterdag 21 augustus 2021 was de presentatie van de biografie over Herman Hertzberger in zijn eigen Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Hertzberger is een van onze grote levende na-oorlogse architecten, en met…
Lees MeerNieuwe boeken: monotowns in Rusland, socialist modernism in Polen en Sovjet-straatmeubilair
Er zijn weer drie nieuwe boeken toegevoegd aan de Oostblog Bieb. Monotowns is een prachtig vormgegeven fotoboek van Zupagrafika over monotowns in Rusland, ‘Socialist modernism in Poland’ is de nieuwste uitgave van…
Lees Meer‘Looking for Lenin’: Oekraïne’s omgang met het Sovjetverleden
‘Looking for Lenin’ is een van de vele goed gedocumenteerde en fraai vormgegeven boeken over de voormalige Sovjet-Unie van de Britse uitgeverij FUEL. Startpunt voor het boek is de zoektocht naar de…
Lees Meer‘De wereld is niet stuk te krijgen’ en andere boekentips
‘De wereld is niet stuk te krijgen’ van Maxim Osipov is een prachtig boek met korte verhalen, spelend in het unheimische Rusland van nu. Een stuk ouder is ‘De zwemmer’ van Zsuzsa…
Lees MeerDe Graanrepubliek – Frank Westerman
Bloggen doe ik al best een tijdje. Voor mijn eerste blogs maakte ik gebruik van Hyves. Toen dit Nederlandse Facebook het niet redde, werd mijn Hyves-account – ongetwijfeld na ettelijke waarschuwingen -…
Lees MeerBloed en honing – Van der Linden en Nicole Segers
Bloed en honing is een recent uitgebracht boek van Irene van der Linde, journalist voor de Groene Amsterdammer, en fotograaf Nicole Segers. Het duo werkte al eerder samen voor onder meer ‘Het…
Lees MeerJoegoslavië achter de schermen – Yael Vinckx
Tien jaar geleden schreef ik een blog over ‘Joegoslavië achter de schermen’ van Yael Vinckx. Vinckx was als correspondent voor de NRC vanuit Skopje getuige van het oplaaiende etnische geweld in Joegoslavië.…
Lees MeerDe wereld volgens Darp – Frank Westerman
In De wereld volgens Darp neemt Frank Westerman je mee in ‘de nagalm van de koude oorlog sinds de val van de Muur’, zoals de ondertitel luidt. Het boek is een bundeling…
Lees MeerMetrostations en bushaltes van de Sovjet-Unie
De Canadese fotograaf Herwig reisde door de voormalige Sovjet-Unie en raakte daar volledig in de ban van het bushokje. Soviet Bus Stops 1 en 2, in prachtige uitgave van Fuel Design, doen…
Lees MeerArt for architecture Georgia – Palavandishvili & Prents
Coronatijd is boekentijd, de Oostblog Bieb dijt verder uit. Een van de nieuwe aanwinsten is Art for architecture Georgia, een mooi kijkboek met een selectie van bijzondere, interessante, fraaie mozaïeken. Tijdens mijn…
Lees MeerSpomenik Monument Database – Donald Niebyl
Spomenik Monument Database biedt een overzicht in woord en beeld van de spomeniks van voormalig Joegoslavië. Spomeniks zijn de massieve maf gevormde monumenten uit socialistische tijden. Per spomenik worden de geschiedenis, ontwerp…
Lees MeerBAM: een reis van niets naar niets – Jelle Brandt Corstius
Jelle Brandt Corstius reist samen met kunstenaar Aldo van de Broek en grafisch ontwerper Fabian Hahne met de BAM-spoorlijn – Bajkal Amoer Magistrale – ruim 4.000 km van niets naar niets. Een…
Lees MeerDe kat en de generaal – Nino Haratischwili
De kat en de generaal van de Georgische meesterschrijfster Nino Haratischwili speelt in Duitsland, Tsjetsjenië en Georgië. Het is een heftig boek met huiveringwekkende scenes die weinig aan de verbeelding overlaten. Het…
Lees MeerDeutschboden – Moritz von Uslar
Journalist Moritz von Uslar ruilt tijdelijk zijn Berlijn in voor de provinciestad Zehdenick in Brandenburg, een uur rijden van Berlijn. Zijn doel is de ziel van de bewoners te vatten. Zijn methode:…
Lees MeerTsjaikovskistraat 40 – Pieter Waterdrinker
In ‘Tsjaikovskistraat 40’ neemt Pieter Waterdrinker je mee in zijn avontuurlijke leven in Rusland: een studie Russisch, de verscheping van een partij bijbels, het opzetten van een reisbureau, een correspondentschap en uiteindelijk…
Lees MeerBaltische zielen – Jan Brokken
In ‘Baltische zielen’ portretteert Jan Brokken 27 kunstenaars, wetenschappers en andere Balten. Brokken brengt de geschiedenis van de Baltische staten op sublieme wijze tot leven. In 2018 had ik in Vilnius een…
Lees MeerEnver Hoxha: The iron fist of Albania
‘The iron fist of Albania’, de biografie over de communistische dictator Enver Hoxha, geeft een indrukwekkend beeld van destructieve invloed die Hoxha’s beleid en persoonlijkheid op Albanië hadden. Zijn paranoia en niets…
Lees MeerThe autobiography of Nicolai Ceaucescu
De film ‘The autobiography of Nicolai Ceaucescu’ (2010) is een autobiografie in filmvorm, samengesteld uit propagandabeelden en privé-opnames. De film geeft een vervreemdend inkijkje in de leefwereld van een wereldvreemde dictator.
Lees MeerDier, bovendier – Frank Westerman
Dier, bovendier van Frank Westerman is typisch zo’n boek dat ik leuk vind. Wat geschiedenis, wat geografie, en alles speelt zich ook nog af in Midden-Europa. Wat is er nog meer nodig?…
Lees MeerOnwetendheid – Milan Kundera
‘Onwetendheid’ van Kundera is een prachtige liefdesroman die zich grotendeels afspeelt in het Praag van na de val van het communisme. Eertijds voor het communistische regime gevluchte en achtergebleven Tsjechen treffen elkaar…
Lees MeerDansende beren – Witold Szabłowski
In Dansende beren vertelt Poolse onderzoeksjournalist Witold Szabłowski het verhaal van de Bulgaarse zigeuners, die hun geld verdienden door op te treden met hun dansberen. Toen dat in 2007 op last van…
Lees MeerAtlas of Brutalist Architecture – Phaidon
De begin dit jaar uitgekomen Atlas of Brutalist Architecture is een indrukwekkend en veelomvattend meesterwerk: 3,5 kilo boek, 1000 zwartwitfoto’s van 878 brutalistische gebouwen van 798 architecten, gebouwd in 102 landen. Na…
Lees MeerFout in de (koude) oorlog: design
In de Volkskrant van 16 november 2018 stond een artikel over de voorbereidingen op een expositie van nazi-design in het Designmuseum in Den Bosch. Het is koorddansen voor Timo de Rijk, directeur…
Lees MeerModern forms – Nicolas Grospierre
‘Modern forms’ van de Zwitserse fotograaf Nicolas Grospierre biedt een mooie staalkaart van de modernistische architectuur. Het boek staat vol met prachtige foto’s van de meest bizarre futuristische gebouwen, voor een groot…
Lees MeerAmiga: Volkseigen elpees in de DDR
In Berlijn heb je een paar prima platenzaken waarvan je als vinyl’o’fiel heel blij van wordt. Vlakbij de Gedächtsniskirche is er een en op de Kastanienallee zijn er twee, zo’n beetje tegenover…
Lees MeerDagboek in blik – Hans van der Heijde
Het beste aan het boek is de cover. Het idee voor het verhaal is mooi, alleen de uitwerking is onevenwichtig. De dialogen zijn beroerd. Ik heb nog nooit iemand het woord jegens…
Lees MeerIn tijden van afnemend licht – Eugen Ruge
‘In tijden van afnemend licht’ is een van de mooiste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Het boek werd in Duitsland in 2011 bekroond met de Deutscher Buchpreis. De stijl…
Lees MeerStasiland – Anna Funder
Ik heb veel boeken over de Wende en de omgang met het verleden gelezen – fictie en non-fictie – maar Stasiland geeft wat mij betreft het beste weer hoe men in het…
Lees Meer